Stabsläge. Coronaviruset sätter hög press på Danderyds sjukhus. Foto: Most photos

Danderyds sjukhus i stabsläge efter coronasmitta

Från klockan 15.00 på tisdagen befinner sig Danderyds sjukhus i stabsläge på grund av coronaviruset.

  • Publicerad 09:40, 11 mar 2020

Under tisdagseftermiddagen gick Danderyds sjukhus ut med ett pressmeddelande där man informerade om att sjukhuset nu har gått upp i så kallat stabsläge.

Detta innebär att sjukhuset har tillsatt en grupp som aktivt följer händelseförloppet kring viruset. Gruppen ska snabbt kunna mobilisera resurser och göra nödvändiga prioriteringar om det blir nödvändigt.

– Vi har arbetat under stabsliknande former de senaste veckorna. Vi fortsätter vårt arbete för att förbereda verksamheten, säger Yvonne Haglund Åkerlind, vd på Danderyds sjukhus i pressmeddelandet.

Anledningen bakom stabsläget är även, bland annat, för att underlätta samarbetet mellan smittskydd Stockholm och Region Stockholms regionala särskilda sjukvårdsledning.

Smittad patient och anställd

Det har tidigare bekräftats av sjukhuset att en anställd och en patient som vårdats på sjukhuset är smittade av coronaviruset.

Anställd på Danderyds sjukhus smittad av corona

Den smittade patienten kom med ambulans till sjukhuset och vårdas nu på en infektionsklinik i regionen enligt ett pressmeddelande från sjukhuset. Personen har varit utomlands, dock inte i något av de för närvarande utpekade riskområdena.

Så ska du agera kring coronaviruset

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med luftvägsinfektion att avstå från sociala kontakter för att inte smitta andra. Uppmaningen gäller kontakter både i yrkes- och privatliv.

Du kan själv undvika att föra smittsamma sjukdomar vidare genom att stanna hemma när du har symtom på luftvägsinfektion. På så sätt undviker du att smitta andra människor exempelvis på arbetsplatser, i kollektivtrafiken eller platser där du är nära andra. 

Detta kan du göra själv:

Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten

Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och mun

I den mån det går – undvik nära kontakt med personer du vet är sjuka.

Källa: 1177

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34