Röntgen. Kvinnan hade metastaser, som inte upptäcktes på Danderyds sjukhus. Foto: Mostphotos

Danderyds sjukhus missade cancermetastaser

En patient sökte akutvård på Danderyds sjukhus flera gånger. Men först hos en annan vårdgivare upptäcktes spridd cancer.

  • Publicerad 13:40, 16 nov 2017

Den 15 mars i år sökte en patient akutvård på Danderyds sjukhus. Patienten ska då ha haft smärtor i rygg, höft och ben och blev inlagd på Danderydsgeriatriken i en vecka.

Patienten, som tidigare behandlats för bröstcancer, genomgick en slätröntgen, men utan att något hittades.

Efter detta har patienten sökt akutvård vid två ytterligare tillfällen på Danderyds sjukhus men då skrivits ut med smärtstillande. Trots att läkare på ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus yttrat att patienter med tidigare bröstcancer ska utredas generöst med skiktröntgen och/eller skelettscintigrafi. Allt enligt klinikens riktlinjer.

I slutet av mars besökte patienten en annan vårdgivare, där man med hjälp av skiktröntgen och skelettscintigrafi konstaterade att patienten drabbats av metastaser i skelettet, hjärnan och levern.

Inspektionen för vård och omsorg har kommit fram till följande:

"Akutmottagningen vid Danderyds sjukhus har brustit i utredningen av patientens oklara skelettsmärtor, trots en tidigare bröstcancerdiagnos har återfall av metastaser inte bedömts som en möjlig diagnos."

Mats Salemyr, verksamhetschef på ortopedkliniken på Danderyds sjukhus svarar så här i ett mejl:

”Med anledning av patientsekretess går vi inte in på enskilda fall. Generellt sett, vid akuta utredningar, gör vi standardröntgenutredningar."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15