Varslar. Hundra tjänster tas bort för att spara pengar, meddelade Danderyds sjukhus på måndagen. Foto: Johan Adelgren

Danderyds sjukhus varslar 100 anställda

Nu varslar Danderyds sjukhus hundra anställda. I slutändan är det 250 personer som ska bort.

  • Publicerad 11:28, 25 nov 2019

Enligt ett pressmeddelande lägger Danderyds sjukhus ett varsel på 100 tjänster. Man har redan innan dess infört anställningsstopp och stopp för inhyrning av tjänster.

Anledningen är att sjukhuset går mot ett underskott, som kan bli 300 miljoner kronor nästa år ”om inte kraftfulla åtgärder vidtas”, skriver sjukhuset i pressmeddelandet. Totalt behöver sjukhuset minska antalet anställda med 250 tjänster, men i nuläget varslas 100.

Samtliga personalkategorier berörs

Neddragningen kommer i första hand att ske med naturlig avgång, men uppsägningar kommer att bli nödvändiga. Samtliga personalkategorier på sjukhuset berörs av förändringen.

– Det är stora utmaningar. Vi har arbetat med ett stort åtgärdspaket, och det ska vara så god patientsäkerhet och arbetsmiljö som möjligt, säger sjukhusets vd Yvonne Haglund Åkerlind.

Vilka yrkeskategorier handlar det om främst?

– Det är för tidigt att säga, vi är i en analysfas och har en tydligare bild om ett par veckor, säger Yvonne Haglund Åkerlind.

Hur har de anställda tagit emot det här?

– Det finns naturligtvis stora utmaningar, vi har väldigt många kompetenta och engagerade medarbetare och vi kommer att göra allt för att klara utmaningarna.

Kommer ni att klara er utan hyrpersonal?

– Vi fasar ut de inhyrda successivt, det handlar om sjuksköterskor. Sedan anställer vi dem i stället. Det blir bättre ur arbetsmiljösynpunkt och bättre ekonomiskt.

En del sjuksköterskor har ju aktivt sökt sig till hyrtjänster. Har sjuksköterskorna visat intresse för fasta anställningar?

– Ja.

Kritik från läkare

Stockholms läkarförening menar att varslet kommer att gå ut över patientsäkerheten.

– Om någon skulle påstå att patientsäkerheten inte påverkas är det rent nonsens. Var ärliga och säg att det påverkar både patientsäkerheten och vårdköerna. Allt annat är lögnaktigt, säger Johan Styrud, ordförande Stockholms läkarförening, i ett pressmeddelande.

Han menar att verksamheten redan idag hålls ihop av lojala medarbetare som anstränger sig till det yttersta.

– Det här är förfärligt. Varslen betyder att vi kommer att tappa kompetens och det kommer att märkas i decennier framåt, säger Johan Styrud i pressmeddelandet.

Både SÖS och KS varslar

Enligt sjukhuset beror besparingskraven till viss del på att Region Stockholm har arbetat med att flytta vården närmare patienten.

"Detta innebär en stor omställning för hela sjukvårdssystemet i Region Stockholm och akutsjukhusen behöver arbeta annorlunda och vidta nya åtgärder för att kunna genomföra sitt nya vårduppdrag inom givna budgetramar", står det att läsa i pressmeddelandet.

Tidigare kom det också besked från Södersjukhuset att 100 anställda varslas. I början av november lämnade också Karolinska besked om varsel, där 600 tjänster berörs.

Södersjukhuset varslar 100 anställda

Karolinska Universitetssjukhuset varslar 600

Stockholm Direkt