60 nya. Om Danderyds sjukhus får som man vill blir det 60 nya kameror. Foto: Most Photos

Danderyds sjukhus vill se fler övervakningskameror

Den nya akutvårdsbyggnaden ska få 60 övervakningskameror – om säkerhetschefen får som han vill. 12-14 procent av personalen har utsatts för hot.

  • Publicerad 15:53, 8 feb 2019

Redan i dag finns kameror på Danderyds sjukhus. Men snart flyttar man in i den nya byggnaden för akutvård, och då vill ledningen se 60 nya kameror. Det handlar främst om väntrumskameror och portvideokameror.  

– Kamerorna är ett komplement i vårt säkerhetsarbete, vi arbetar i första hand med utbildning av medarbetare och bemanning med vakter och vi uppdaterar löpande våra säkerhetsrutiner. Vi byter även kameror på vissa ytor där allmänheten inte har tillträde men de kräver inte tillstånd, till exempel personalgarage, säger Georg Palmquist, säkerhetschef på sjukhuset.

Akuten mest hotad

En anledning är att personalen drabbas av hot. De senaste medarbetarundersökningar visar att mellan 12 och 14 procent av medarbetarna på Danderyds sjukhus har drabbats.

– Det ser olika ut mellan verksamheter på sjukhuset. Akuta verksamheter är oftast mest utsatta men det förekommer inom alla vårddiscipliner, säger Georg Palmquist.

Redan i dag finns kameror i vissa väntrum för att man ska kunna se om patienter blir sämre eller om det sker en olycka.

– Vi kan också upptäcka brandincidenter, och naturligtvis även tillbud av brottslig karaktär, säger Georg Palmquist.

Ett exempel på när sjukhuset skulle ha haft nytta av kameror är när det inträffade en skottlossning i anslutning till huvudentrén, berättar Georg Palmquist.

Svårt med publika ytor

Men en dom som berör övervakningskameror kan ställa till det just när det gäller publika ytor.

– Det kan bli aktuellt för oss att söka liknande tillstånd, som då skulle gälla våra mer öppna och publika ytor, som entréhallar och förbindelsegångar.

Dock bör det inte vara några problem att få sätta upp kameror i till exempel väntrum, menar Georg Palmquist.

– Det är en ny lag som gäller och det är en ny instans som prövar ansökan, men eftersom vi redan har kameror med motsvarande lösning och nu söker kameror till nya lokaler har vi god förhoppning om tillståndet. Huruvida det kan medges tillstånd dygnet runt eller om vi kommer att få spela in och lagra material, är inte lika säkert. 

Vill slippa tillstånd

Regionens högsta politiker vill gå än längre och tycker inte att man ska behöva ansöka om kameror.

– När otryggheten tar ett steg framåt kan inte säkerheten på våra sjukhus ta ett steg tillbaka. Regeringen måste ta bort tillståndsplikten och möjliggöra för oss att sätta upp kameror där vi ser att det finns ett behov, säger Irene Svenonius (M), regionstyrelsens ordförande Region Stockholm. 

Hon vill också se en lagändring så att sjukhusen kan använda sig av larmbågar vid särskilda händelser för att hålla vapen och andra livsfarliga föremål utanför.

– Det behövs också fler poliser med högre löner och höjda straff för de som ger sig på sjukvårdens medarbetare, säger Irene Svenonius.

LÄS OCKSÅ: 200 övervakningskameror ska öka tryggheten på Stockholms sjukhus

Vittne stoppade rattfyllerist – tog bilnycklarna

Nyheter Föraren körde vårdslöst i Täby Ett vittne grep in och stoppade en förare efter vårdslös körning på en parkering.onsdag 10/7 13:53

Klart: Kommunen får ha kvar Nova-lokalen

Nyheter Blir inget klättercenter Nu står det klart att kommunen får fortsätta hyra Novas nuvarande lokaler på Tellusvägen – åtminstone ett år till. Planen är att ha idrott och kultur för grundskoleelever där.fredag 5/7 15:00
Stockholm Direkt