Digitaliserat. Nu ska läromedel finnas digitalt i Danderyds kommunala skolor. Foto: Most Photos

Danderyds skolor får digitala läromedel

Nu har kommunen köpt in digitalt läromedel som alla elever i alla kommunala skolor ska få. Tanken är att det ska gå att anpassa så att ”böckerna” passar både svaga och starka elever, menar företaget som sålt läromedlen till kommunen.

  • Publicerad 18:22, 4 feb 2019

Danderyds kommun har investerat i nya digitala läromedel, som ska gå till elever i kommunala skolor i årskurs fyra upp till gymnasiet. Projektet ska till en början pågå i tre terminer.

– Digitala läromedel underlättar för jämlikhet och likvärdighet. Det blir en skola som ser till individens bästa, det ökar chansen att alla individer får sina behov tillgodosedda, både starka och svaga elever, säger Christine Brandorf, som är säljare på Digilär, som står bakom de nya läromedlen.

Hon berättar att det går att få olika versioner av materialet. Till exempel kan man välja lättlästa texter, dyslexianpassad text, eller att lyssna i stället för att läsa.

– En annan fördel är att alla skolor kommer att ha samma material, vilket underlättar om man som elev flyttar inom kommunen, säger Christine Brandorf.

Kommer Danderyd överge alla tryckta böcker?

– Jag vet inte exakt vad deras digitala plan är. Men eftersom regeringen har bestämt att alla skolor ska bli mer digitala, så låter det rimligt att Danderyd också strävar mot det målet.

Digilärs läromedel är skrivna av olika lärare och forskare inom respektive ämnen,

– Det är viktigt att lyfta fram det är ett komplett läromedel, det är ingen hemmasnickrad app någonstans, utan skrivet utifrån kursplanerna och det centrala innehållet.

Brukar lärarna ta emot det här väl?

– Det finns alltid de som tycker si eller så, men det är roligt när man träffar lärare som är lite skeptiska initialt men sen inser vinningen med det.

Min mamma skulle säga att ungdomarna redan sitter tillräckligt mycket vid skärmar. Vad skulle du svara henne?

– Det kan man ju tycka, men samhället går mot mer och mer digitalt och skolan måste såklart hänga med.

Tre terminer

Enligt Christopher Nottberg, kvalitetscontroller på Danderyds kommun, är läromedlen ett komplement till traditionella böcker.

– Men vi ska börja använda oss mer av digitala läroverktyg generellt sett, säger han.

Just nu får skolorna introduktion i de nya digitala lösningarna.

– Vi får se vad lärare och elever tycker. När vi pratat med rektorer har vissa varit entusiastiska och andra sunt skeptiska, säger Christopher Nottberg.

Även han talar om likvärdighet.

– I de här läromedlen bakar man in grundläggande funktioner för alla som har behov av anpassning, till exempel dyslexi.

I dag har alla elever från högstadiet upp en egen platta eller dator. Det är varje skola som avgör vilket tillgång eleverna ska ha.

– I mellanstadiet är det olika, en del har en platta per två elever, en del har var sin. Och i lågstadiet är det ungefär 1 platta på tre elever. Men när de nationella proven blir digitala måste nog tillgången ökas, säger Christopher Nottberg.

Vittne stoppade rattfyllerist – tog bilnycklarna

Nyheter Föraren körde vårdslöst i Täby Ett vittne grep in och stoppade en förare efter vårdslös körning på en parkering.onsdag 10/7 13:53

Klart: Kommunen får ha kvar Nova-lokalen

Nyheter Blir inget klättercenter Nu står det klart att kommunen får fortsätta hyra Novas nuvarande lokaler på Tellusvägen – åtminstone ett år till. Planen är att ha idrott och kultur för grundskoleelever där.fredag 5/7 15:00
Stockholm Direkt