Nöjda. Ella Marcko, Tina Peyvanbi och Alice Westfeldt är nöjda med projektet. Foto: Ella Söderberg

Danderyds unga vill få föräldrarna att lyssna

Droger, alkohol och psykisk ohälsa. Det stod i centrum när Danderyds unga skulle få publiken att lyssna på deras presentation Håll käften o’ lyssna. Publiken? Ungdomarnas föräldrar.

  • Publicerad 16:38, 6 dec 2018

– Det här väcker föräldrarna, jag tror att folk ibland inte orkar se vad som pågår.

Orden kommer från Lotta Ståhl som är på väg ut från aulan på Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm. Hon är en av de föräldrar som kommit till VRG:s slutpresentation av projektet Danderyd lyssnar.

Bakom det står kommunen, filmbolag och forskare. Syftet är att ungdomarna genom olika workshops ska få en chans att berätta för de vuxna hur de har det och hur de mår.

Projektet grundar sig på Stockholmsenkäten, där resultatet visade att Danderyds ungdomars alkoholkonsumtion och droganvändning är bland de högsta i landet. Även psykisk ohälsa är över riksgenomsnittet.

Därför var det också det som var viktigast för ungdomarna att berätta om. I tisdags avslutades det med finalen Håll käften o’ lyssna. Där presenterades elevernas egna berättelser genom film, poddar, teater och sång – allt framför föräldrar, lärare, kommunanställda och polisen.

Viktigt projekt

Utanför aulan står Ella Marcko, Alice Westfeldt och Tina Peyvanbi. De går alla i första ring och har deltagit i projektet.

Alla tre tycker att Danderyd lyssnar har varit viktigt, både för vuxna att ta del av, men även för ungdomarna själva. Genom att ha fått ta del av klasskompisarnas syn på hur det är att vara ung, har de förstått att man inte är ensam i att känna press eller må dåligt.

– Man ska ha bra betyg, föräldrarna i Danderyd har lyckats bra och man ska gå i deras fotspår. Det ställer höga krav och blir en stressfaktor. Det är bra att veta att man inte är ensam, säger Alice.

Vad ska man tänka på som förälder till en tonåring?

– Att våga ha perspektiv, säger Tina.

– Att inte förneka att ens barn går på fester, säger Ella.

– Men också att låta barn göra vissa saker, ge dem förtroende, säger Alice.

”Bra att föräldrar deltog”

Även Danderyds kommunpolis Caroline Edberg var på plats för att lyssna.

– Det är ett väldigt viktigt projekt, för att komma till bukt med problematiken med droger behöver man ta reda på orsaken till varför man brukar. Det var bra att föräldrar var där och lyssnade på hur deras barn känner och mår, det speglar väl samhället lite i stort, säger Caroline Edberg.

QUIZ Vad kan du om sportlovet?

Nyheter Testa dina kunskaper i vårt quiz Nu är sportlovet här! Men isarna har inte lagt sig och snön gör inte trädgrenarna tunga. Så ta det lugnt i stället, gör en kopp te och utmana vännen, sambon eller barnen på ett sportlovsquiz.fredag 21/2 16:05

Nytänt hopp om ny slalombacke i Norrort

Nyheter Beslut kan komma innan sommaren Täby slalomklubb hoppas att en skidbacke i Ullnabacken är inom räckhåll när beslut från Mark- och miljödomstolen kommer.fredag 21/2 16:03
Stockholm Direkt