Hyllas. Marianne Vartanian, som jobbar på Danderyds sjukhus, är en av undersökterskorna som hyllas i ett nytt initativ för att lyfta fram yrket. Foto: Privat

Danderyds-uska hyllas i nytt initiativ

5 procent heter det nya initiativet som vill lyfta fram undersköterskeyrket genom att samla in hyllningar, både från patienter och kollegor. En av de första att hyllas är Marianne Vartanian som arbetar på Danderyds sjukhus.

  • Publicerad 11:58, 12 jun 2019

Namnet på satsningen kommer från att undersköterskor utgör just fem procent av Sveriges arbetskraft, och därmed är det vanligaste yrket. Trots det är det ett yrke som sällan lyfts fram, som är lågavlönat och där många till sist väljer att byta yrke.

Det här vill initiativtagaren Erik Wennhall ändra på.

– Vi hoppas att vårt initiativ får fler att fundera ett varv extra kring hur viktiga undersköterskorna faktiskt är, säger han i ett pressmeddelande.

Marianne Vartanian, som jobbar på Danderyds sjukhus, har varit undersköterska i 48 år och var en av de första personerna att hyllas. Motiveringen, skriven av hennes tidigare kollega Senait, löd:

”En fantastisk uska med hjärtat på rätt plats. Marianne var en grym kollega när vi arbetade tillsammans! Hon är alltid hjälpsam och positiv, vården behöver fler som henne”.

– Det kändes fantastiskt. Jag blev jätterörd, säger Marianne om hyllningen.

"Står patienten närmast"

Hon tycker att det är bra att yrket lyfts fram.

– Jag tycker det är viktigt och bra att man får credd för att man arbetar som undersköterska. Många tror att det bara är slitsamt, men det ger så mycket eftersom det är vi som står patienten närmast.

Marianne har, trots att hon är 66 år, inga planer på att sluta.

– Jag går i pension snart men kommer fortsätta jobba på timmar för jag tycker så mycket om mitt jobb, säger hon.

Om du vet en undersköterska du vill hylla gör du det genom att gå in på initiativets hemsida och skriva en motivering. Där kan du även läsa andras hyllningar. I skrivande stund har det kommit in hela 2473 stycken hyllningar.

Bakom initiativet står Uska, en matchningstjänst för undersköterskor från företaget Skillio AB.

Stockholm Direkt