Het fråga. Anita Enflo tror att debatten om överklagandet av tiggeriförbud kommer att bli "ful". Foto: Lisa Halldén

Danderydsbo överklagar tiggeriförbud

Tiggeriförbudet i Danderyds kommun har nyligen trätt i kraft. Men Danderydsbon Anita Enflo har överklagat förbudet – och hon tänker gå hela vägen till Europadomstolen om det krävs.

  • Publicerad 17:44, 13 jan 2020

Danderydsbon Anita Enflo har överklagat kommunens förbud mot tiggeri till Förvaltningsdomstolen.

– Jag tycker inte att man ska jaga fattiga människor. Det här är en mänsklig fråga, de är människor och har det nog inte så lätt, säger hon.

Hon säger att det inte går att acceptera sådana här förbud.

– Jag måste överklaga för jag kan inte acceptera att man beter sig på det här sättet, förbjuda den som inte har pengar att tigga. Jag kan förstå att man säger att de inte ska störa, men det gäller ju för alla människor, säger Anita Enflo.

Debatten på sociala medier har varit ganska hetsig, enligt henne.

– Jag tycker att det har framkommit ganska fula synpunkter och jag känner inte igen mig i Danderydsborna, för jag har upplevt Danderyd som en öppen och generös kommun.

Högsta instans

När Vellinge som första kommun i Sverige införde tiggeriförbud gick ärendet till Högsta förvaltningsdomstolen, som gav tiggeriförbudet grönt ljus.

– Men den domen överklagades inte till högsta instans. Om jag orkar överklagar jag till sista instans som är Europadomstolen, det är en väldigt viktig fråga, säger Anita Enflo.

Även Miljöpartiet har protesterat mot tiggeriförbudet, genom att reservera sig när politikerna fattade beslut i frågan.

Länsstyrelsen ger grönt ljus åt tiggeriförbud i Danderyd

Stockholm Direkt