Genomfart. Längst Enebybergsvägen är det trafikkaos på morgnar och eftermiddagar. Det vore bättre om bilisterna valde Enhagsvägen istället. Foto: Lisa Halldén

Danderydsbo: Sluta tjafsa och lös problemet på Enebybergsvägen

Gräv ned stridsyxan och lös problemet med Enebybergsvägens genomfartstrafik. Det säger en Danderydsbo som tröttnat på tjafset över kommungränserna.

  • Publicerad 11:28, 5 dec 2018

Trafikproppen Enebybergsvägen har väckt mycket känslor, både i Täby och i Danderyd. "En smitväg" har Danderydpolitiker kallat den, något som väckte kritik hos politiker på andra sidan kommungränsen.

Danderydsbon Anita Enflo har tröttnat på den politiska debatten.

– Det här är en lång historia som varit på tapeten åtminstone sedan 70-talet. Politikerna behöver prata med varandra, sluta slåss och lösa problemet. De behöver vara de vuxna i rummet, säger hon.

Vad hon efterlyser är att genomfartstrafiken från Täby leds in på Enhagsvägen, stället för att köra på Enebybergsvägen.

– Det är ett villasamhälle som genomkorsas av en väg som inte passar i ett villasamhälle. Enhagsvägen är mer av ett industriområde. Det är där trafiken ska gå, säger hon.

För att se till att bilister väljer Enhagsvägen kan det behövas en bättre korsning från Täbyvägen, tror hon. Och för att minska bilarna i sin helhet efterlyser hon en tunnelbana som går till Roslags-Näsby.

I Danderyd håller politikerna med om att Täby behöver fler kollektivtrafiklösningar.

– Det finns statistik på att 8000 Norrortsbilar per dag kör genom Enebyberg på vardagar. Det behövs en vettig kollektivtrafiklösning, säger Bengt Sylvan (L), ordförande i tekniska nämnden i Danderyds kommun.

Och en sådan trafiklösning måste vara tunnelbana och inte utökad Roslagsbana, menar han.

– Det kommer bli fler och längre tåg med högre hastigheter. Än så länge har man lovat att stanna vid våra stationer, men en station i Djursholm fick vi kämpa för att få ha kvar. Det kommer bli mer buller och trafik.

Men är inte ni också i behov av fler tåg i Danderyd?

– Jo det är vi, men jag ser att vi behöver både och, men det är felaktigt att satsa på Roslagsbanan.

Täbys kommunalråd Erik Andersson (M) håller med om att mer och bättre kollektivtrafik behövs.

– Men det är inte vi som bestämmer det. Vi trycker på landstinget, bland annat vill vi ha mer skytteltrafik ner till Roslags-Näsbys tågstation. Det skulle underlätta mycket.

Han menar också att Danderyd har sin del av kakan att lösa: att bygga bort trafikstockningen på Enebybergsvägen.

– Rödljusen är inställda på ett sådant sätt att trafiken stoppas upp. Och på en huvudgata är det dumt att stoppa upp trafiken för då blir det bara mer och mer köer. Som det är nu fastnar bussarna i trafiken och så kan vi inte ha det, säger han.

– Jag kan inte lägga mig i hur det görs, men de måste se till att trafiken flyter på.

Enhagsvägen är ett komplement till Enebybergsvägen och inte en ersättning, menar han.

– Båda vägarna behövs. Man kan inte utesluta någon väg utan vi måste avlasta trafiken på båda vägarna, säger Erik Andersson.

Långvarit kommunkrig

Enebybergsvägen går från Täbyvägen ner till E18 och är en vanlig genomfartsväg för de som ska från Täby in till stan.

Vägen har byggts om av Danderyds kommun just för att försöka förhindra genomfartstrafik. Bland annat har varannan busshållplats har flyttats ut i körfältet.

Den pågående ombyggnaden av trafikplats Roslags-Näsby har ytterligare bidragit till trafiken på Enebybergsvägen.

Vittne stoppade rattfyllerist – tog bilnycklarna

Nyheter Föraren körde vårdslöst i Täby Ett vittne grep in och stoppade en förare efter vårdslös körning på en parkering.onsdag 10/7 13:53

Klart: Kommunen får ha kvar Nova-lokalen

Nyheter Blir inget klättercenter Nu står det klart att kommunen får fortsätta hyra Novas nuvarande lokaler på Tellusvägen – åtminstone ett år till. Planen är att ha idrott och kultur för grundskoleelever där.fredag 5/7 15:00
Stockholm Direkt