Anna Ahlunds nya ungdomsroman har till viss del inspirerats av åren på Danderyds gymnasium. Foto: Helle Kikerpuu

Danderydsbon Anna satsar på hen i sin nya bok

För elva år sedan tog Danderydsbon Anna Ahlund studenten från Danderyds gymnasium. I år släpper hon sin andra ungdomsroman, Saker ingen ser, som handlar om just gymnasietiden.

  • Publicerad 14:11, 18 aug 2017

Anna Ahlund är utbildad lärare i svenska och musik och har tidigare arbetat på Mörbyskolan. Hennes jobb med ungdomar har haft stor inverkan på valet att skriva just ungdomsböcker, men hon beskriver även ungdomsåren som särskilt intressanta.

– Det är en häftig tid i livet när mycket förändras. Mycket händer för första gången och känslorna kan vara väldigt starka. Det är roligt att kunna nå ut till ungdomar och visa flera sidor av saker, säger Anna.

I boken har Anna valt att ha med en karaktär som är icke-binär och har ”hen” som sitt pronomen.

– I början kändes det lite ovant att använda mig av ordet hen så mycket, men det är intressant att jag kunde påverka mitt eget språk och normalisera ordet för mig själv. Hbtq-frågor ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.

Förändrat samhälle

Själv älskade hon gymnasieåren på Danderyds gymnasium och trivdes med lärarna. Men hon ser att samhället förändrats för ungdomar sedan dess.

– Det är ett öppnare klimat överlag nu än för några år sedan. Många ungdomar är engagerade och pratar mer om de frågorna, säger hon.

”Får vara kära i vem de vill”

Anna förklarar att hbtq-frågor alltid intresserat henne och att hon ville skriva normkritiskt. Men för att inte reproducera normer genom att förhålla sig till dem ville hon gå en annan väg.

– I båda mina böcker har jag valt att ta bort heteronormen. Karaktärerna får vara kära i vem de vill utan att det kommenteras eller värderas. Många böcker om hbtq-personer handlar om att komma ut och problem runt det, säger hon.

– Såna skildringar behövs givetvis också eftersom världen fortfarande ser ut som den gör, men jag ville visa hur det också skulle kunna se ut. Min förhoppning är att läsaren ska börja fundera över varför alla inte har det som mina karaktärer, och vad vi kan göra åt saken.

Men huruvida boken bör vara obligatorisk läsning på gymnasiet vet hon inte.

– Det är jättemycket sex i den, så det får vara upp till lärarna om de vill använda sig av den i skolan.

Anna Ahlund

Ålder: 30

Bor: I Danderyd, men flyttar snart till Uppsala.

Gör: Jobbar med ungdomar och läsfrämjande på Uppsala stadsbibliotek.

Aktuell med: Andra ungdomsromanen Saker ingen ser. Handlingen utspelar sig under ett år och läsaren får följa sex gymnasieelever på den fiktiva skolan Sibylla allmänestetiska läroverk.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

M utmanar partier och Täbybor att kasta skräp

Nyheter "Vill samla så många som vi kan" Moderaternas nya vallöfte: 100 papperskorgar till kommunen. Nu vill de utmana andra partier i kommunen.tisdag 22/5 17:13

Efter attacken - nya träd på plats

Nyheter Skyddas av stängsel I januari skövlades 56 träd, olovligen, vid Rönningesjön. Nu har nya träd planterats, och fått skydd runt sig.tisdag 22/5 16:30