Enligt svampkonsulten Cicci Hultqvist är trattkantareller tåliga svampar. Foto: Inna Jakersson/Cicci Hultqvist

Danderydsbon plockade fem kilo svamp - på julafton

På julafton fick Inna Jakerson med sig massor av svamp hem från skogen. Inte helt ovanligt trots årstiden visar det sig.

  • Publicerad 09:01, 28 dec 2017

På julafton var Inna Jakerson ute och promenerade med hunden när de plötsligt hittade en massa svamp på en hemlig plats som Inna inte vill avslöja. Hela fem kilo trattkantareller fick hon med sig hem från skogen.

– Det har varit ett riktigt svampår i år. Jag har inte varit med om något liknande på tio år, säger Inna som är en erfaren svampplockare från Danderyd.

Under året har Inna plockat en massa svamp, men hon trodde aldrig att hon skulle hitta trattkantareller så här års.

– Det första jag tänkte var "vad händer med miljön egentligen"? Vi vill ju ha en riktigt jul med snö och minusgrader. Det har ju inte varit särskilt kallt och då hinner väl inte svampen frysa och dö.

Vanlig vintersvamp

Men att hitta trattkantareller i Stockholmsområdet under vintern behöver inte vara ovanligt eller onormalt. Svampexperten och konsulenten Cicci Hultqvist vet många som är ute och letar efter svamp just nu.

– Det är inte jätteovanligt att hitta just trattkantareller under vintern. De är rätt tåliga och om det inte snöat, men är frostigt, kan man bara knäppa eller bryta av dem.

En annan vanlig vintersvamp är vinterskivlingen som även den är en utmärkt matsvamp. Men det är klart att med varmare vintrar blir det vanligare att hitta svamp.

– Ja, det är ju upp och nervända världen, säger Cicci.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

LISTA: Här får Stockholm nya cykelvägar

Nyheter Gäller hela länet – se var satsningarna ska göras Totalt ska det byggas 150 kilometer cykelväg i Stockholm de kommande fem åren. Här är listan på vilka nya cykelbanor som prioriteras.onsdag 17/10 14:14

Tak rasade in i butik i Täby centrum

Nyheter Håller stängt tills bristerna åtgärdats H&M i Täby centrum är just nu stängt av säkerhetsskäl för personal och besökare. Det efter att brister i innertaket hittats.onsdag 17/10 13:54