Så här såg den mindre isbanan på Danderydsvallen ut i fjol. Foto: Privat/Pär Jansson

Danderydsbor går samman för att rädda sin isbana

Danderydsbor har reagerat kraftigt på kommunens planer att lägga ner den mindre isbanan vid Danderydsvallen som har använts flitigt av de minsta barnen. En insamling har därför startats för att behålla isbanan.

  • Publicerad 16:59, 6 dec 2019

Privatpersoner, företag och även en del politiker i Danderyd är kritiska mot planerna på att stänga ner en isbana på Danderydsvallen. Nu vill de rädda den genom en insamling som föreningen "Två isar ideell förening" (TIIF) står bakom.

Danderydsvallen har två isbanor. Den ena är en ishockeyrink medan den andra, något mindre isbanan, är till för spontanåk. Det är den mindre banan som Danderyds kommun vill lägga ner av ekonomiska skäl.

– Den mindre isbanan är viktigast för oss. Barn måste få möjligheten att ägna sig åt spontanidrott och kunna lära sig att åka skridskor redan när de är små, säger Pär Jansson, suppleant i föreningen.

Danderyds kommun har nu gått med på att behålla isbanan – om föreningen lyckas samla in 700 000 kronor. Just nu, en vecka efter att insamlingen startade, har 386 000 kronor samlats in.

Kommunen positiv

Varje person eller företag har donerat mellan 50 och 50 000 kronor. Det har kommit gåvor från New York, från gamla hockeyspelare och från politiker. Två privatpersoner har skänkt 25 000 kronor vardera.

– Det är överväldigande. Det är många som jobbat med den här frågan och lagt en grund för att vi kommit så långt, säger Mathias Wellström.

Han tycker att det är tråkigt att åka förbi en nedsläckt vall.

Nu ska föreningen ut och synas med. Man ska göra posters och kanske knacka dörr.

– Nu känner vi att det är tråkigt att det inte blir någon is i år, men det känns bra att veta att nästa år kommer vi med största sannolikhet att ha två isar. Det här gör vi för familjer, både nu och de som blir familjer i framtiden, säger Mathias Wellström.

Kommunen ställer sig alltså positiva till det hela.

– Kommunen kommer att reinvestera i en fullstor ishockeyrink till nästa år. Vi ställer oss positiva till den privata insamlingen som pågår för att möjliggöra en investering i den mindre isbanan också, säger Robert Nibelius (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Ishockeyrinken här på bild är ett alternativ till lilla banan, om den inte räddas. Foto: Privat/Pär Jansson

Ishockeyrink ett alternativ

Upprustningen behövs delvis på grund av att kylanläggningarna drivs av miljöfarlig freongas och att hela anläggningen är väldigt gammal. Att det rör sig om 700 000 kronor är en grov bedömning på hur mycket det kostar att bygga den mindre isbanan, enligt Robert Nibelius.

Pär Jansson i TIIF menar att den mindre isbanan måste finnas kvar.

– Den har inga sarger och barn kan lära sig att åka skridskor i en trygg miljö. Föräldrar kan gå bredvid och enkelt ta sig fram om barnen ramlar, säger han.

Om den mindre isbanan läggs ner vore ishockeyrinken intill ett alternativ till den. Men TIIF anser inte att det är en bra lösning.

– Den är inte alltid tillgänglig för allmänheten som den mindre banan och det är ofta de lite äldre barnen som spelar ishockey som vågar åka där, säger Pär Jansson.

I ishockeyrinken är det ofta mer fart och klubbor inblandade, menar han.

Robert Nibelius berättar att kommunen bestämmer de olika tiderna på ishockeyrinken.

– Vi kommer att vara generösa med tiderna för de mindre och för spontanåkarna och prioritera allmänheten. Sedan finns det möjligheter att justera tiderna om det behövs, säger han.

Kommunens plan för Danderydsvallen är att bredda möjligheterna till spontanidrott där och att idrottsplatsen ska kunna utnyttjas i större utsträckning under hela året.

– Danderyd har tillgång till mycket is. I kommunen kommer snittet att ligga på 8 200 invånare per isyta, medan rikssnittet ligger på ungefär 30 000 invånare per isbana, säger Robert Nibelius.