Finans- och konsumentminister Per Bolund (MP) testar en elcykel tillsammans med Carolin Robson, MP Danderyd. Foto: Ella Söderberg

Danderydsborna toppar listan för elcykelpremien

Danderyds är den kommun som flitigast utnyttjat möjligheten att få bidrag på sitt elcykelköp. Det fick ministern Per Bolund (MP) att göra ett besök i Mörby Centrum och prata mer om det populära färdmedlet.

  • Publicerad 17:12, 23 aug 2018

Den 1 februari i år blev det möjligt att söka elcykelpremie. Det innebär att man kan söka bidrag för sin elcykel och motsvarar 25 procent av inköpspriset, med ett maxbelopp på 10 000 kronor. Syftet är att locka fler personer att välja elcykel istället för använda bilen. Nu har det visat sig att Danderyd är den kommun i länet där flest personer har utnyttjat cykelpremien, 7,4 utbetalningar per 1000 invånare. Snittåldern är 52 år. Det fick finansmarknads- och konsumentministern Per Bolund (MP) att bege sig till hans partis valstuga i Mörby Centrum på torsdagseftermiddagen.

- Jag är stolt över att vi under dessa fyra år utmärkt oss med en generös klimat- och miljöpolitik jämfört med resten av världen, men vi är långt ifrån framme. Just elcykelpremien är en sådan sak som öppnar fler dörrar, säger Per Bolund.

Han tror att en av anledningarna till att just Danderyd ligger i topp är kommunens geografiska läge, och att det därmed går bra att på elcykel åka upp till 2 mil utan problem, även i kombination med kollektivtrafiken. Han säger även att många är välutbildade och tänker på hälsan när de väljer elcykeln som färdmedel.

Tror du att folk väljer elcykeln på grund av hälsoaspekten eller klimatet?

- Det är det som är den gyllene kombinationen. Jag tror att människor känner en oro över klimatet och att man vill göra något, samtidigt som man kan använda den för hälsan. Det känns skönt i hjärtat att folk gör en sådan stark insats, säger Per Bolund.

Skjuter till mer pengar om det behövs

Förutom elcyklar kan man även få bidrag för elmopeder, elmotorcyklar och vissa fordon som används för personer med fysisk funktionsnedsättning. För 2018 finns 386 miljoner avsatta till elcykelpremien, och enligt Naturvårdsverket har 302 miljoner av dessa använts. Om det skulle bli så att pengarna tar slut innan årsskiftet, säger Per Bolund att mer pengar kommer att skjutas till.

Men skulle man inte kunna satsat de 386 miljonerna på kollektivtrafiken så att det skulle omfatta och bli billigare för fler människor?

- Vi vill inte ställa de frågorna emot varandra. Vi gör bland annat investeringar i järnvägen och dess underhåll och har ett stadsmiljöavtal tillsammans med Trafikverket. Jag är jätteglad, det är betydligt fler som valt att ta del av elcykelpremien än den supermiljöbilspremie som förra regeringen införde, säger Per Bolund.

Stockholm Direkt