Vinnare. Thea Bergström, Nova Nygren och Jacob Hamberg visar prov på forskningstalang. Foto: Privat

Danderydselever prisas för sin forskning

På Mörbyskolan var tre elever så bra på att samla in spindlar att de vann pris i Nobelmuseets forskartävling Spindeljakten.

  • Publicerad 11:41, 12 dec 2018

Vad finns det för läkemedelsrester i naturen? Det var temat i årets upplaga av Nobelmuseets projekt Forskarhjälpen.

Alla som gick i nian i Mörbyskolan var med i projektet, som började med en spindelexkursion.

– Vi gick ut i skogen och samlade spindlar, vi letade nära vattendrag. Vi samlade också in vatten och tog PH-värde. Sedan skickade vi in hela skolans spindlar till Umeå, berättar Thea Bergström, en av niorna som var med.

Var de levande då?

– Jo, de flesta. Jag tyckte det var lite läskigt, det är inte det roligaste jag gjort att samla in spindlar och trycka ner dem i små rör, säger Thea Bergström.

Så du tyckte synd om spindlarna?

– Ja, dels det. Sedan är det äckligt med spindlar. Man fick intala sig själv att de är mycket mindre än en själv och att de inte är farliga.

Efter insamlingen gjorde eleverna planscher med information om projektet, och en jury utsåg bästa planschen. Därefter åkte Thea Bergström med två andra elever från Mörbyskolan, Jacob Hamberg och Nova Nygren, till en stor final. Och det med den äran – de vann kategorin Elevernas pris.

– Jag tror att vår poster var väldigt estetiskt tilltalande. Vi försökte göra en kärnfull text med det viktigaste.

Hittade läkemedel

Tack vare de tre eleverna får klassen nu 2000 kronor till klasskassan. Dessutom kommer eleverna få tillbringa en halvdag med professor Pernilla Wittung Stafshede på Chalmers tekniska högskola.

Men hur var det med läkemedlen – fanns det några?

– Det fanns läkemedel i både spindlar och vatten, även fast det är väldigt låga halter. Det läkemedel vi hittade var ett antidepressivt läkemedel. Ett par av biverkningarna av läkemedlet är nervstörningar och försämrad aptit. Man vet inte än om djuren påverkas, men nu vet man i alla fall att den här typen av läkemedel finns i vattnet, säger Thea Bergström.

Årets upplaga av Forskarhjälpen kallas Spindeljakten, och 27 högstadieskolor från hela landet har fått vara med och samlat in spindlar.

Det är åttonde året som Nobelmuseet organiserar projektet Forskarhjälpen.

– Jag är faktiskt inte jätteintresserad av forskning. Men absolut har det varit roligt och intressant. Jag tror att det här projektet är ett bra ingång för att locka unga till forskning, säger Thea Bergström.

Forskarhjälpen

Projektet syftar till att skapa förståelse kring forskningsprocessen och öka intresset för forskning hos svenska högstadieelever. Samtidigt hjälper deltagarna till att samla in data till större forskningsprojekt. Nobelmuseet vill belysa vikten av forskning som ett redskap för att generera ny kunskap och därmed bättre förstå vår omvärld.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36