Danderydsföretagarna vill få fler tjejer att träna

Ett företag som vill stärka tjejers självkänsla och ett företag som gör reflekterande axelremmar. Det är vinnarna i årets tävling i Ungt företagande (UF) Danderyd.

  • Publicerad 11:41, 17 apr 2019

Vinsten för årets hållbarhetsföretag gick till High Five, som ordnar Fun Shops, sammankomster med diskussioner och lättare fysisk aktivitet. Syftet är att minska psykisk ohälsa och uppmana unga tjejer till fysisk träning.

– Det är ett stort samhällsproblem, man pratar mycket om att barn är för stillasittande. Vi bygger starka döttrar till starka kvinnor som stöttar varandra, det tror jag att folk tycker om, säger Julia Linette Ulug, vd på High Five.

Att ta emot vinsten var stort.

– Det var helt sjukt, jag trodde inte på det först, jag skakade och grät Vi har kämpat så mycket så när man får det bekräftat – att folk stöttar oss – det finns inga ord. Det känns som att det är starten på något stort, säger Julia Linette Ulug.

Tjejerna bakom HighFive går på Danderyds gymnasium.

– Vi vill tacka vår lärare för allt pepp och engagemang och för att hon undervisar så bra. Det hade aldrig varit möjligt utan Pernilla Furugren, säger Julia Linette Ulug.

Nästa utmaning om bara ett par veckor, den 6-7 maj tävlar High five i SM för ungt företagande på Älvsjömässan. Så här sa Julia Linette Ulug om att ha blivit uttagen, när vi pratade med henne i mars:

– Självklart vill vi vinna! Och gå vidare till EM och vinna där. Jag vill bli entreprenör, starta fler företag och hjälpa folk.

LÄS MER: Solhemstjej tävlar i SM för ungt företagande

Det andra företaget som vann i Danderydstävlingen i veckan var SafeStrap från Viktor Rydbergs gymnasium, som gör axelremmar med inbyggda reflexer.

Bland de tävlande i Danderyds gymasieskolor finns ett trettiotal UF-företag. Sex av dem blev uttagna till finalen som avgjordes i Mörby centrum under företagarmässan i veckan. Priset delas ut av Företagarna Danderyd och cirka 1 000 personer har röstat i fram vinnarna bland de sex finalisternas videofilmer.

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Nyheter Roger och Paul har laddat i veckor: ”Det är en kul fiskeform” Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.fredag 16/8 15:53

Klart: De blir nästa restaurang i Täbys deli

Nyheter "Jag tror att vi kompletterar varandra bra" Nu får Täby centrums nya matdel tillökning. Den här gången är det dumplings och te som gäller.fredag 16/8 11:44
Stockholm Direkt