Utforskare. Det är full fart på KTH när August Funered och Tea Husberg labbar. Foto: Mikael Andersson

Danderydskidsen som ska lösa framtidens problem

Kan man mäta PH-värde med hjälp av rödkål? Vilket är bäst när man bygger en propeller, bomull och kartong eller glasspinnar och sugrör? Det är några av de frågor som ett par skolungdomar från Enebyberg försöker besvara på en forskarsskola i sommar.

  • Publicerad 17:04, 24 jun 2019

Inne i labbet på Kungliga tekniska högskolan, KTH, står August Funered från Enebyberg och jämför färgerna på PH-tester.

– Det här är väldigt kul. Min bror hade gått forskarskolan och sade att det var bra. Egentligen vill jag bli skådespelare, men när man är här tänker man att man kan bli forskare, säger August.

Han och ”kollegan” Thea Husberg, också hon från Enebyberg, har tillverkat sin egen indikator som kan mäta PH-värde med rödkål. De checkar också hur värdena stämmer genom att använda konventionellt lackmuspapper.

Ungdomarna mäter, diskuterar, jämför och fyller i protokoll. Allt för att få känna hur det är att vara forskare under två veckor.

Vad gör då två sommarlovslediga som just gått ut nian i ett laboratorium i stället för att hänga på stranden? Jo, de är två av totalt 52 elever i åldrarna 14-17 år från hela Sverige som kommit med i en sommarforskarskola. Det är Unga Forskare som arrangerar forskarskolan i samarbete med läkemedelsföretaget AstraZeneca.

Tanken med skolan är att locka fler till naturvetenskapen, eftersom det råder brist på tekniker, naturvetare och ingenjörer. När elever gjorde sina val till gymnasiet i fjol gick samhällsprogrammet om naturprogrammet, och hade 4000 fler sökanden – enligt siffror från Skolverket. Även ekonomiprogrammet hade fler sökande än naturprogrammet, uppger Unga Forskare.

Enligt Unga Forskare har vetenskap och teknikutveckling en avgörande roll för att lösa klimatkrisen.

Att det handlar om framtiden märks i en annan laboratoriesal. Där bygger Hugo Funered, även han från Enebyberg, en propeller till ett vindkraftverk.

– Det går jättebra, vi använder bomull inuti kartongen, vi tänkte att det är ett lätt material, förklarar Hugo, som just gått ut åttan.

Handledaren Julia Jansson pluggar matematik på universitetet och hon berättar att eleverna får en rad olika material att jobba med; inklusive glasspinnar och rutat papper att göra ritningar av.

– Eleverna är jättetaggade och intresserade och åttorna har mycket energi, det är jättekul.

Tanken är att handledarna ska vara unga för att inspirera skolungdomarna som deltar. En skillnad mot skolan är att det saknas betyg.

– Vägen till målet är viktigare än resultatet, säger Maria Österlund, projektledare på Unga Forskare, i ett pressmeddelande.

Utforskare. Det är full fart på KTH när August Funered och Tea Husberg labbar. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt