Experter. Fertilitetsläkaren Carolina Tristen och barnmorskan Emma Karling Widsell har skrivit en "kvinnobibel". Foto: Anneli Nygårds

Danderydsläkare vill hjälpa kvinnor att få koll på sin fertilitet

Danderydsbon och fertilitetsläkaren Carolina Tristen är aktuell med en ny bok om kvinnlig fertilitet. Och hon har ett budskap till ofrivilligt barnlösa: vänta inte med att söka hjälp.

  • Publicerad 11:46, 30 sep 2019

Du har skrivit boken Ditt fertila liv - Allt du behöver veta från puberteten till klimakterium tillsammans med barnmorskan Emma Karling Widsel, varför behövs er bok?

– För att man ska förstå hur ens egen fertilitet fungerar. Oavsett om det gäller att man vill skydda sig mot att bli gravid eller försöka optimera chanserna när man vill bli gravid. Det viktigaste när man vill bli gravid är att börja i tid.

Det låter lite jobbigt, många vill ju vänta med barn?

– Ja, det är ju det. Äggstockarna har inte riktigt fattat att vi lever i en annan tid. Efter 40 är det ganska svårt att få barn, lättast är det innan 30.

Det här gäller väl i hög grad kvinnor i Danderyd?

– Ja, de är äldre i snitt, precis som i delar av innerstan. Jag säger samma sak igen: Börja i tid. Allt kan inte vara perfekt. Man ska jobba, göra karriär, resa och vips är man 38 och det är slut på spermier eller ägg. Det är ganska ledsamt om man varit ett par i 15 år, och jag tror att det är lite krisartat för folk. Man hamnar i en situation man inte kan kontrollera.

Det låter lite hopplöst?

– Men nej, det är det inte, det viktigaste att säga är att de allra flesta får barn, med eller utan hjälp. Det finns hjälp att få i väldigt många fall men man ska inte dröja för länge med att söka.

Ni vill också slå hål på myter i boken – vilka är de vanligaste myterna?

– Att man ska ligga på ett speciellt sätt efter att ha legat, med rumpan högt, och att man inte får gå och kissa efteråt. Det är också en myt att det bara behövs en spermie för att bli gravid, det behövs många spermier runt ett ägg för att det ska bli befruktning. De samverkar med olika biokemiska signalsubstanser och behöver hjälp av varandra.

Stockholm Direkt