Är bekymrad. Jane Lambourne har arbetat 13 år som lärare på Fribergaskolan och dessförinnan 10 år i England. Hon märker att allt fler lärare är trötta på grund av arbetsbelastningen. Foto: Kevin Wedin

Danderydsläraren Jane: ”Lärare offrar sig kanske mer än folk inom andra yrken”

Jane, lärare på Fribergaskolan, håller med om att arbetsbelastningen är för hög i dag.

  • Publicerad 15:48, 11 okt 2017

Jane Lambourne är engelskalärare och it-pedagog på Fribergaskolan och har arbetet där i 13 år. Under de senaste åren har hon märkt av allt större belastning, både på sig och sina kollegor.

– Det som jag märkt av är att arbetsbördan har ökat och ökat, man pratar alltid om hur man ska sänka arbetsbördan men det händer aldrig, man gör bara mer och fler blir trötta, säger hon.

– Man tar med sig jobb hem och sitter på kvällarna, men vi hinner inte planera så bra som vi hade önskat.

Förändring på lång sikt

Även om elevernas prestationer är på topp så är det något som kan förändras, på lång sikt, om lärarnas förhållande inte blir bättre, menar Jane.

– Man är ofta lärare för att man bryr sig om barnen, och vi försöker göra allt för att det inte ska påverka eleverna. Man ger väldigt mycket av sig själv och sin extratid, och att lektionerna inte blir lika planerade gör att undervisningskvalitén till slut kommer sjunka, även om vi gör allt vi kan.

–Många lärare offrar sig kanske mer än folk inom andra yrken.

Många krav

Jane anser att många av de beslut som fattas, bland annat gällande hur stora klasserna ska vara, är beslut som tas över huvudet på de som faktiskt arbetar på skolorna. Samtidigt som det i dag finns ett större krav på specialundervisning för elever med enskilda behov så är det något som läggs på de redan existerande lärarna.

– Antingen behöver vi mindre klasser, att man som lärare har färre lektioner eller att man har fler speciallärare. Nu har vi väldigt många krav på extra anpassning och jag tror inte kommunen förstår att vi lärare belastas ännu mer, säger Jane och fortsätter

– Vi har samma antal lektioner, större klasser, fler elever med olika behov, möten här och där, så allt läggs bara på. Att hålla koll på väldigt många elevers olika behov sätter en stor press.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Patient fick vänta i 22 timmar – "Stor påfrestning"

Nyheter Fick hjärtinfarkt En patient fick vänta 22 timmar innan hen fick akutvård på Danderyds sjukhus. I en lex-Mariaanmälan skriver sjukhuset att det rådde brist på vårdplatser.torsdag 21/6 12:02

"Danderyd Lyssnar" ska få ned droganvändadet bland ungdomar

Nyheter "Tillåtande attityd" Ungdomar ska berätta om sin bild och egna erfarenheter av droger. Det i projektet "Danderyd Lyssnar" som är ett samarbete mellan flera aktörer med förhoppning att få ned användandet av alkohol och...torsdag 21/6 10:39

Vi är stockholm