Byter parti. Ewa Bergman avgår från Liberalerna. Foto: Liberalerna/MIKAEL ROHR

Danderydsliberal avgår – byter parti

Danderydspolitikern Ewa Bergman avgår från Liberalerna, ett parti hon tillhört de senaste tio åren

  • Publicerad 12:13, 9 feb 2018

Ewa Bergman avgår från Liberalerna och kommer nu att byta parti.

– Politiken har tagit en riktning som jag inte delar. Men jag kommer fortsätta agera i politiken i Danderyd, säger Ewa Bergman, som dock inte vill avslöja vilket nytt parti hon gått med i.

– Det jag kan säga är att det är ett annat alliansparti som jag gått med i.

Hon riktar kritik mot hur Liberalerna hanterat frågor gällande byggnation och projektet om en framtida tunnel för E18.

– Dels handlar det om hur man hanterat ärendet kring östra Eneby torg, man lyssnar inte på medborgarna, likaså gällande planerna för Nora torg. Sen har utredningen för E18-tunneln kostat en massa pengar – ska de belasta Danderyds skattebetalare när de som bor norr om kommunen kommer använda den mer än vi?

"Var tvungen att gå med på det"

Vidare menar Ewa Bergman att det idag finns fler idéer som är orsak till varför hon avgår.

– Jag har haft seminarier om digitalisering inför det kommande paradigmskiftet och då föreslagit en digitaliseringsnämnd, men det finns gamla hjulspår som man kör i hela tiden i Liberalerna i Danderyd, säger hon.

– Sen har jag en annan åsikt gällande partiet angående tiggeriförbud. Jag vill ha tiggeritillstånd på anvisad plats och att Liberalerna skulle bifalla det Olle Reichenberg skrev till regeringen gällande tiggeriet. Men vi reserverade oss och jag var tvungen att gå med på det.

Kommunalrådet Bengt Sylvan (L) tycker att det hela är tråkigt, men inte unikt att en person byter parti.

– Jag tycker att det är tråkigt när någon, oavsett vilket parti man tillhör, känner sig besviken. Det är väl ett uttryck att hon inte blivit tillräckligt lyssnad på, men vi har haft många förtroliga samtal där vi inte varit på samma sida, men ändå enade till slut.

När det kommer till Ewa Bergmans förklaringar till att hon avgår är han lite förvånad.

– Speciellt gällande Eneby torg, där vi varit tydliga att vi haft fel och nu på måndag ska vi ta tillbaka det gamla planuppdraget och komma med ett nytt där vi tar ett mindre område för ombyggnation, precis som det jag och Ewa pratat om att göra.

– Gällande E18 så har vi ju inte heller bestämt något utan utreder olika alternativ. Och tiggeriförbudet är ju en nationell fråga där vi måste följa partilinjen på högre nivå och kan inte ta egna beslut i vår kommun.

Bengt Sylvan poängterar att han inte har något emot Ewa Bergman eller hennes beslut att lämna partiet.

– Jag har inga hard feelings gentemot Ewa. Vi har ändå högt i tak och lyssnar på varandra, och hon är välkommen tillbaka om hon i framtiden vill det.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm