Annan uppfattning. Danderyds politikertopp, Olle Reichenberg (M), menar att Lärarförbundets statistik inte stämmer överrens med kommunens egna. Foto: SLL / Lärarförbundet

Danderydspoltikern slår ifrån sig efter kritik från Lärarförbundet

I Lärarförbundets årliga ranking hamnar Danderyd på plats 147 i kategorin "friska lärare", ett tapp från ifjol då man låg på plats 42. Olle Rechenberg (M) delar dock inte bilden att fler lärare i Danderyd är sjukskriva än tidigare.

  • Publicerad 16:38, 10 okt 2017

Enligt lärarförbundets statistik har betydligt fler lärare och förskolepedagoger sjukskrivit sig under 2017 än i fjol*. Olle Reichenberg (M), ordförande i kommunstyrelsens produktionsutskott, har en annan uppfattning om läget.

– Lärarförbundets ranking går emot den trend som vi ser i vår egna statistik. Våra siffror, för de kommunala grund- och gymnasieskolorna, visar att sjukskrivningstalen i skolan minskar. Till och med augusti i år var 4,62 procent av lärarna sjukskriva, 2016 var motsvarande siffra 5,15 procent, säger han.

LÄS MER: Lärarförbundet i Danderyd: "För hög arbetsbelastning"

Vidare berättar han att kommunens tjänstemän kommer ta kontakt med Lärarförbundet i Danderyd för att föra en kommunikation med tanke på att antalet lärare som sjukskriver sig ökat markant inom Danderyd, enligt Lärarförbundet.

– Vi menar inte att de ljuger, men att man kanske kan räkna på olika sätt. Men vår uppfattning är att det inte är riktiga uppgifter för Danderyd.

Hur är din uppfattning om hur dagens lärare i Danderyd har det?

– Jag tror säkert att det på sina håll är rätt stressigt att vara lärare, men det gäller ju inte bara i Danderyd. De senaste åren har vi gjort lönesatsningar och jag har fått uppgifter om att det har givit en god effekt.

– Lärare är inte unika med att ha mycket att göra, jag tror det är många inom olika yrken som inte känner att de räcker till.

Rektorernas ansvar

Att flera lärare spenderar för stor del av sin tid med administrativa uppgifter är något som faller på respektive skolas rektorer enligt Reichenberg.

– Jag vet att man i flera kommuner jobbar på olika sätt för att frigöra tid för undervisning. I Danderyd vilar detta på de olika rektorerna, det är inte något som vi politiker dikterar.

Så här beskriver Lärarförbundet sina siffror:

Underlag rörande Lärarförbundets medlemmar hämtat ur partsgemensam statistik över sjukskrivningar. Vi har vägt samman två mått: andelen medlemmar i Lärarförbundet som i november 2016 var tjänstlediga på grund av sjukdom, helt eller delvis 30 dagar eller mer och förändringen i procent mellan andelen sjukskrivna 2015 och 2016.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

"Danderyd Lyssnar" ska få ned droganvändadet bland ungdomar

Nyheter "Tillåtande attityd" Ungdomar ska berätta om sin bild och egna erfarenheter av droger. Det i projektet "Danderyd Lyssnar" som är ett samarbete mellan flera aktörer med förhoppning att få ned användandet av alkohol och...torsdag 21/6 10:39

Så mycket kostar det att spela fotboll i Norrort

Nyheter Upp till 11500 kronor Kanske växer fotbollsintresset bland barn och ungdomar nu i VM-tider. Här har vi jämfört vad det kostar att spela för de allra yngsta och vad det krävs för att börja spela när barn närmar sig tonåren.onsdag 20/6 14:57

Vi är stockholm