Siktar högt. Klara Kenttälä kombinerar hockeysuccén med en ambitiös skolgång. Foto: Mikael Andersson

Danderydsspelare uttagen till ungdoms-OS

Klara Kenttälä ska bli Sveriges nya hockeystjärna och det är inget som kan stoppa henne. Nu åker hon på världsungdoms-OS för att företräda Tre kronor på världsscenen.

  • Publicerad 17:10, 16 jan 2020

Det känns jättestort att få representera Sverige

Vid 13-års ålder debuterade Klara Kenttäla från Täby, spelare i Danderydsklubben SDE, i SDHL (Svenska damhockeyligan).

Sedan dess har framgångarna varit många – i höstas var hon lagkapten för Stockholm i TV-pucken, och däremellan spelade hon för Sveriges U18 landslag.

Nu är hon uttagen till Sveriges trupp för ungdoms-OS i Schweiz.

– De senaste åren har verkligen varit händelserika. 2019 var det mest händelserika hittills. Jag fick vara med och spela i Stålbucklan, tog silver i TV-pucken och blev uttagen till OS, säger Klara Kenttälä.

Hon fick beskedet att hon blivit uttagen till landslaget i början av december förra året.

Förbundskaptenerna tog först ut en större trupp med 30 spelare under hösten, som sedan blev till 15. Det är de 15 spelarna som sedan ska representera Sverige. Klara berättar att det inte kom som en chock när hon fick beskedet.

– Jag kände det på mig. Då jag har spelat med U18 tidigare så tänkte jag att förbundet hade ganska bra koll på mig. Det känns såklart jättestort att få representera Sverige, säger Klara.

Perfekt tajming

Nervositeten inför uttagningen var dock stor på grund av en stukad fot och knäproblem. Men kort innan kom glädjebeskedet.

– Jag hade precis fått beskedet att jag var frisk från min knäskada och sen kom det här med OS efter. Det var perfekt tajming.

Mästerskapet äger rum 17-21 januari i staden Lausanne i Schweiz, och i onsdags flög Klara och resten av laget dit. Sverige ingår i grupp A tillsammans med Slovakien och Tyskland och spelar sina första match den 17 januari mot Slovakien.

Vad tror du om era chanser i gruppen?

– Jag har inte så bra koll på motståndet och det tror jag är bra. Det viktiga är att fokusera på sig själv och laget. Jag överlåter kollen av de andra lagen till tränarna istället.

Sveriges damjuniorer har vunnit de två senaste OS-mästerskapen.

– Det är lite press på oss så det gäller att vi håller i och presterar bra. Jag har spelat med många av de andra tjejerna i laget tidigare och vet att vi har ett stabilt lag så det kommer bli bra.

Flyttar till hösten

Klara Kenttäla har spelat hockey på hög nivå i många år nu och har ingen plan på att sluta. Till hösten lämnar hon Täby och Danderyd för att börja hockeygymnasiet i Luleå, och i sommar går flyttlasset.

Där ska hon även spela för Luleås hockeylag.

– Det är absolut ett stort steg men jag har alltid varit självständig. För mig är det här en stor chans att utvecklas och en upplevelse som gör det värt att flytta hemifrån. 

Klara Kenttälä Hockeyspelare från Täby, som ska vara med i ungdoms-OS och flyttar i höst upp till Luleå för att gå hockeygymnasiet. Foto: Mikael Andersson

Klara Kenttälä

Ålder: 15 

Bor: i Täby 

Familj: mamma, pappa, storebror 

Position: Forward 

Förebild: Jennifer Wakefield 

Lag: SDE hockey (Stocksund, Danderyd och Enebyberg bildar tillsammans föreningen: SDE hockey). 

Aktuell: Uttagen till Världsungdoms-OS som arrangeras för ungdomar födda mellan 1 januari 2004 och 31 december 2005.

Visa merVisa mindre