På tomten där det tidigare låg en bensinmack ska man bygga bostäder, det är klart. Men vi ställde frågan om det är möjligt med ett 10-våningshus? Foto: Kevin Wedin

Danderydsvalet 2018: Hur högt tål Djursholm?

På den tidigare bensinmacksstationen vid Djursholms torg ska man bygga bostäder. Vi ställde den hypotetiska frågan om det är möjligt med ett 10-våningshus till alla partiers företrädare i kommunfullmäktige.

  • Publicerad 11:20, 16 feb 2018

Redan i våras uppmärksammade vi vad som ska hända med den gamla bensinmackstomten vid Djursholms torg. Idag är där en parkering och vändzon för bussarna till och från torget.

Tomten beskrevs som väldigt attraktiv av Danderyds plan- och exploateringschef, David Grind, när vi tidigare pratade med honom.

– Det är en väldigt speciell tomt, det kanske är en av Sveriges bästa tomter. Man får sjöutsikt, nära kommunikationer. Jag tror det kommer finnas ett stort intresse.

"Det är omöjligt"

Som en del av vår valupptakt, där bostadsfrågan är ständigt aktuell, så har vi frågat respektive parti i kommunfullmäktige om det vore möjligt eller omöjligt att bygga ett 10-våningshus på marken.

– Det är omöjligt, det skulle inte alls passa in i den känsliga miljön. Det jag tänker att man kan bygga där är upp till tre våningar. Bygger man för högt riskerar man att kulturhistoriska värden går förlorade, säger Olle Rechenberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

"Svårt att gå emot befolkningen"

På frågan om var "gränsen" går för en bostadsfastighet på tomten svarar de allra flesta partier att den går någonstans mellan tre till fyra våningar. Samtliga befarar även att motståndet från de boende i närheten skulle bli stort.

– Vis av erfarenhet vill jag säga att det här är något som Djursholmarna inte skulle vilja. Vi har svårt att gå emot befolkning på känsliga platser som vid östra Eneby torg, Nora torg och Djursholms torg, säger Jan Lilja (S), gruppledare.

"Inte motståndare till höga hus"

Oppositionsrådet Siv Sahlström (C) menar att man genom att exploatera marken ska få fler bostäder till kommunen – men antalet får inte bli för många.

– Generellt är vi inte motståndare till höga hus. Vi ska bygga i till exempel Mörby Centrum men det är uteslutet på Djursholms torg. Vi kan bygga så vi får mer bostäder, men det ska inte vara högre eller större än den befintliga miljön, säger hon.

LÄS MER: Bygga eller inte bygga: "Det är lätt att säga nej"

LÄS MER: "Man ska inte förtäta Danderyd"

Jan Lilja (S), Olle Richenberg (M), Siv Sahlström (C). Foto: Maria Djursskog

"Danderyd är relativt färdigbyggt"

Men vad för roll har Danderyd i att lösa bostadssituationen i Stockholm? Ingen enligt Sverigedemokraternas Christer Erestål, gruppledare.

– Jag vet inte om Danderyd har ett ansvar för det, att bygga bostäder till resten av världen. Vi tycker Danderyd är relativt färdigbyggt, jag skulle hellre se att man byggde ett antal villor, säger han.

– Mitt parti har som huvudpunkt när det gäller utveckling att bevara villastadskaraktären så långt som möjligt, säger Peter Forssman (KD), ledamot i kommunfullmäktige.

"Skulle bara bli ett torn"

Miljöpartiets gruppledare Carolin Robson menar att man vill "bygga så många bostäder som omgivningen medger", och att detta inte inkluderar ett hypotetiskt 10-våningshus.

– Det skulle bara bli ett torn och det har vi redan ett, man kan inte ha 10- eller 5-våningshus vid villatomterna. Jag tycker kommunen ofta kör över Danderydsborna när man presenterar färdiga förslag, det behövs en medborgardialog tidigt  då hade man exempelvis sluppit arga Djursholmare som protesterar med plakat vid slottet, säger hon.

Carolin Robson (mp), Christer Erestål (sd), Peter Forssman (kd) Foto: Maria Djursskog

Vill inte röja i trädgårdsstaden

När vi ställer frågan gällande förtätning av Danderyds villaområden är samtliga partier eniga om att man behöver vara försiktiga och lyssna in medborgarna. Dock menar man att fortsatt exploatering i kommunens mer centrala delar skulle väga upp mot att inte bygga i kommunens villaområden.

– Dagens liberaler tycker inte man ska in och röja i trädgårdsstaden. Vi ska bygga 400 lägenheter i Mörby lund, ett 50-tal i Mörby centrum och 150 bostäder i området "gropen", säger Bengt Sylvan (L), gruppledare.

– Stadsutveckling ska framförallt ske i kommunens centrala delar och längs E18-stråket, säger Olle Reichenberg (M).

Bengt Sylvan (L) Foto: Maria Djurskog / Mostphotos

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Polisens vädjan till föräldrarna inför sommarlovet

Nyheter I Danderyd, Täby och Vallentuna Användningen av narkotika sträcker sig allt lägre ner i åldrarna, samtidigt som en drogliberal syn blir vanligare. Vi träffade lokalpoliserna som manar föräldrarna att uppmärksamma sina barn mer.måndag 18/6 16:30

15-åringar ertappade inbrottstjuv i Täby – följde efter tills polisen kom

Nyheter "Hörde att det var någon på övervåningen" Två personer kunde gripas efter ett villainbrott i Näsbypark under fredagseftermiddagen. Tack vare effektiv hjälp från två 15-åringar kunde polisen snabbt rycka ut.måndag 18/6 13:23

Vi är stockholm