Lärling och mentor. Jelassi tror att Daniel Lunas musik kan bidra till att artister börjar prata mer om sig själva och "är mer framåt och positiva". Foto: Sacharias Källdén

Daniel Luna coachas av hiphop-eliten

Över 500 musiker sökte till talangprojektet Nästa Nivå, varav endast fyra valdes ut av den svenska hiphopeliten. 19-årige Daniel Luna från Skarpnäck är en av dem och ska nu coachas av en annan Söderortsprofil: Jelassi från Farsta.

  • Publicerad 09:00, 22 mar 2020

Ha "good vibes" och göra najs musik, det är mitt mål.

Under en lila kvällshimmel står Daniel Luna. Han håller en bärbar högtalare i ena handen medan han rappar och sjunger om vartannat:

Jag har varit low så jag tar det slow

Allt jag gör i livet gör jag för att kunna grow

– Jag tänkte att "jag måste på en gång anmäla mig". Så då gick jag bara ut, spelade in en video och ansökte. Jag tänkte inte så mycket, berättar Daniel så här i efterhand om sitt bidrag till talangprojektet Nästa Nivå.

En som såg resultatet var hiphopstjärnan Jelassi. Hon satt i urvalsjuryn och tände direkt, killen i videon såg ju "jättefly" ut och verkade ha "confidence".

– Det lät skitbra, jag hörde direkt att den här människan hade jättemycket potential, säger hon.

Under våren är Jelassi mentor åt Daniel i projektet som går ut på att guida blivande artister in i musikbranschen. Äventyret går att följa på Youtube och sociala medier.

– Målet är att spela in en låt, men vi kommer förmodligen att sitta i studion även efter det, säger Jelassi.

En efterlängtad sittning, enligt Daniel:

– Jag har bara en liten USB-mick hemma, och min lilla laptop. Det är det enda jag har och det enda jag hållit på med.

Han berättar att han som liten kunde känna sig väldigt ensam, men att musiken funnits där som en "escape zone" för honom.

– Connecta med människor, sprida en positiv aura och bara ha "good vibes" och göra najs musik, det är mitt mål, säger han.

Vad Daniel sysslar med känns annorlunda jämfört med mycket annan av dagens musik, tycker Jelassi. Hon är trött på våldsglorifieringen inom hiphopen, och tror att hennes lärling kan bidra med något som är mer framåt och positivt.

– Det var bra att jag hittade Daniel. Jag vet att hela den här glorifieringsgrejen som folk gör inte kommer att vara "poppin'" om tre fyra år, säger Jelassi.

Inspelningen av det som ska bli en singel var från början tänkt att äga rum i Sydafrika, men det satte coronapandemin stopp för. I stället har årets upplaga av Nästa Nivå i sista minuten förlagts till Odenplan, där man snabbt fått bygga studiomiljöer inför 23 mars då artisterna anländer.

Tiden får utvisa om ett annat moment i projektet blir av som planerat, nämligen att spela på Lollapalooza i Stockholm i juni. Daniel berättar om en video från förra året som hans flickvän har på honom där han sitter utanför festivalområdet.

– Jag hade inte pengar för att komma in. Då säger jag i videon: "Här kommer jag att stå om ett år." Det är det sjukaste någonsin, så jag hoppas att det blir av.

De här medverkar i Nästa Nivå 2020

Bakom urvalet står utmärkande personer ur hiphopeliten. Av över 500 unga talanger har fyra handplockats:

Abdiraxiim (Abdirahem Mohammed från Umeå). Vald av PJ Pipe It Up som ersatte Guleed som var sjuk under auditiondagen.

Daniel Luna (Daniel Andres Luna Encizo från Stockholm). Vald av Jelassi.

Demogxrgxn (Zoee-Maria Wardlaw, Kävlinge). Vald av Fricky.

Marti (Ami Nshimirimana, Stockholm). Vald av Dree Low.

Enligt plan ska deltagarna och deras mentorer bege sig till Åre den 23 mars, för att tillbringa några intensiva dagar i en musikstudio.

Visa merVisa mindre