Lekplats. Som barn hade Danielle Görvälns slott med omnejd som lekplats. Foto: Mikael Andersson

Danielle växte upp på slottsägorna vid Görväln

Närhet till vatten, skog och ett slott. Låter det som en vanlig uppväxt i Järfälla? Kanske inte, men det har varit konstnären Danielle Pamps verklighet i en villa i Görväln.

  • Publicerad 08:00, 21 jan 2018

Det finns knappt en tom väggyta – varenda millimeter täcks av konst. Landskapsmålningar samsas med porträtt av människor i olika stilar, men i liknande färgskalor. Längst in i köket, under några av sina egna verk, sitter Danielle Pamp. Hon är född och uppvuxen här, i Görvälns gård Rättarebostaden. Raka motsatsen till köpcentrum och radhusområden.

– I somras satt jag och målade ute i trädgården. Jag kan vara ganska manisk och måla hela dagar, ätandet blir ofta lidande. Jag är glad om jag kommer ihåg att dricka vatten, säger Danielle Pamp.

Släkten Pamp har bott i Görväln sedan mitten av 1960-talet, då Danielles mormors mor arbetade som tjänstefolk åt genereallöjtnant Friis och hans fru, som då var innehavare av Görvälns slott. När de dog i slutet av 60-talet fick de anställda bo kvar i tjänstebostaden. Ett läge som man ogärna ger upp, och nu har fyra generationer Pamp bott här i krokarna. Danielle växte upp med mormoderns föräldrar runt husknuten, och med både mamma Catharina, mormor Mai och morfar Evert i huset. En storfamilj, där alla är konstnärer.

– Att ha fått flera generationers inflytande har gjort väldigt starkt intryck på mig, och att det alltid funnits konstnärligt skapande och en diskussion kring konst i hemmet. På ett sätt känner jag mig som en äldre person, säger Danielle Pamp och skrattar.

Tavlor. Målningen i grönt på väggen ingår i en serie som Danielle målade i somras. Ungefär en dag tog det att färdigställa ett konstverk. Foto: Mikael Andersson

Lantligt. En sagovärld på landet, beskriver Danielle Pamp uppväxten i Görväln som. Foto: Mikael Andersson

"Jag blev tidigt en excentrisk karaktär"

Som barn sprang hon runt fritt och lekte i Görväln med omnejd. I skogen, på badklipporna och i skrymslen under slottets södra flygel.

– Det var en spännande uppväxt. Jag var ett introvert barn som tyckte om att fantisera och drömma. Det här var som en sagovärld, och en skyddad miljö.

Det blev en krock med vad Danielle Pamp beskriver som det vanliga, moderna samhället bortom bohemlivet i Görväln.

– Jag kom till skolan med gamla kläder och vintageuttryck, vilket väckte uppmärksamhet. I tidig skolålder blev jag en excentrisk karaktär, och det har jag fortsatt att vara. Det har nog gjort mig ganska stark. Istället för att bli sänkt av andras reaktioner blev jag tjurig och skapade min egen karaktär. Och det funkar ju som konstnär, säger Danielle Pamp och skrattar på nytt.

Aktuell med utställning

Redan i fem-årsåldern hjälpte hon morfar Ewert med hans skulpturer och målningar. Och att Danielle skulle bli konstnär stod klart i tidiga tonåren, då hon började måla dagligen och fick hjälp med olika tekniker av morföräldrarna.

Just nu är hon aktuell med en självbiografisk utställning i Jakobsbergs konsthall. Med konsten vill hon skapa en diskussion och sätta en agenda.

– Jag jobbar ofta självbiografiskt, och det blir automatiskt ganska politiskt. Jag ifrågasätter genus, könsnormer och identitet. I min bildvärld finns det gott om karaktärer med många olika könsuttryck, säger Danielle Pamp.

Konst-och kulturvärlden en trygghet

Med sitt queera, könsöverskridande uttryck är konst-och kulturvärlden en trygg bubbla, tycker Danielle Pamp. Där blir hon inte ifrågasatt för den hon är eller för hur hon ser ut.

– Men när jag är i den vanliga världen så blir jag varse att jag inte riktigt är anpassad för den. Där blir jag bedömd hårdare, utifrån vad jag har för genus och kläder. Jag blir bedömd utifrån vanliga mallar som jag uppenbart inte passar in i. Så jag försöker oftast undvika att försätta mig i den situationen.

Samtidigt har hon valt att bosätta sig i Wien, Österrike. Ett land som enligt henne själv ligger långt efter Sverige i hbtq-och transfrågor, och där samkönade äktenskap inte är tillåtet enligt lag.

– Jag gjorde verkligen ett lite märkligt val att flytta dit. Men jag kommer nog inte att bo där hela livet, i Stockholm glor ingen på en på gatan. I Wien blir jag penetrerad av blickar. Men jag är nöjd med min tillvaro i konstvärlden där. Konsten är den bästa av världar, för där kan allt komma till uttryck.

Det här är Danielle Pamp

Namn: Danielle Pamp

Ålder: 26

Bor: I Wien, uppväxt i Görvälns gård. "Jag är uppväxt i en gammaldags miljö, så Wien, där allt är gammalt, känns som hemma."

Gör: Konstnär med 1800-talet som inspirationskälla. Jobbar främst med målningar. Har gått Bild & Form på Jakobsbergs gymnasium, studerat konst på Jakobsbergs folkhögskola, Gerlesborgsskolan och studerar sedan 2015 på Konstakademin i Wien.

Aktuell: Med den självbiografiskt inspirerade utställningen "Minnesfragment och interaktioner" på Jakobsbergs konsthall, som pågår till den 11 februari. Utställningen "3 gånger Pamp" ihop med morföräldrarna Mai och Ewert Pamp i Jakobssalen i kommunhuset.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är det strikt förbjudet att springa på plan

Sport Gåfotboll för seniorer har kommit till Viksjö Klara, färdiga, gå! Ja, alltså gå på riktigt – sporten där det är förbjudet att springa har kommit till Viksjövallen. Vi hängde med på en träning.söndag 27/5 8:00

Vi listar: 10 helgnöjen i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Festival ✓Kulturdag ✓Loppisar ✓Volleyboll Sol och sommarvärme. Hur vill du spendera denna härliga helg? Varsågod, vi bjuder på tio tips för en rolig lördag och söndag i Västerort och Järfälla!fredag 25/5 16:47