SLUTAR. Helene Karabuda och Mantas Rimeikis är två av Sundbybergs eldsjälar inom dans. Men nu har Helene Karabuda fått nog av kommunens bemötande och sagt upp sig. Mantas Rimeikis i Gravity undrar vems intressen kommunen värnar. "Jag har blivit tillsagd att sänka mina ambitioner", säger han. Foto: Ulrica Andersson

Dansens eldsjäl lämnar kommunen

Föreningen Gravity har motarbetats, enligt Helene Karabuda. Nu säger hon upp sig från kommunen och lämnar den populära dansverksamhet hon byggt upp från grunden. – Jag måste släppa taget och vara glad för åren med barnen och utvecklingen, säger hon.

  • Publicerad 08:23, 9 feb 2018

De vänder på argumenten hela tiden för att säga nej

Helene Karabuda utsågs till Årets sundbybergare 2012. Hon är danspedagog och står bakom Sundbybergs dansstudio, som när hon tog emot priset hade 230 deltagare. Sedan dess har verksamheten utökats, med barn i kö för att få dansa.

Hon är även en av de som stöttar eldsjälarna bakom dansföreningen Gravity, inriktad på bland annat hip hop. Där kan de äldsta eleverna på dansskolan utvecklas vidare.

Föreningen har nått framgångar men motarbetats av chefer på kultur- och fritidsförvaltningen, enligt Helene Karabuda som nu säger upp sig.

Hon har genom att låta dem träna i tomma lokaler ägnat sig åt konkurrerande verksamhet, enligt kommunen. Hennes närmaste chef har i ett mejl anklagat henne för trolöshet mot huvudman. Detta har senare tagits tillbaka, berättar Helene Karabuda.

När Gravity har velat använda kulturskolans tomma lokaler, har någon behövt vara på plats i receptionen. Samtidigt har en annan förening fått egna larmkort.

Den kommunala dansskolan kan blandas ihop med Gravity, befarar förvaltningen. Men detta har hittills inte hänt, enligt Helene Karabuda.

Att vara i Löthallen, som Gravity har blivit hänvisade till, funkar inte på grund av lokalens utformning. En annan förening har nyligen fått godkänt att använda lokalen i Hallonbergen utan problem.

– De vänder på argumenten hela tiden för att säga nej, säger Helene Karabuda.

Hon tror på att uppmuntra samarbeten, både för barnens skull och för att stärka kommunens varumärke. Hon menar att Gravity lockar fler ungdomar att även stanna kvar i den kommunala kulturskolan.

Att gå till jobbet har emellanåt känts motigt för henne, trots engagemanget.

– Då tänker jag på att "där står alla och väntar, som har anmält sig till Helene". Då blir den andra världen så liten. Men jag kan inte göra det mer, jag tror inte att jag kan ordna till detta, säger hon.

Johan Malmgren är chef för kultur- och fritidsförvaltningen. Han håller inte med om kritiken om att motarbeta föreningen.

– Vi försöker vara så tillmötesgående vi bara kan till denna förening. Vi erbjuder en lokal i Löthallen, det är kompromisser man får göra när man ska in i kommunens lokaler.

Gravity får vara i lokalerna i Hallonbergen vid stora arrangemang en gång i månaden.

– Vi önskar nog att deras träning är på annan plats, säger Johan Malmgren.

Att vara personal och samtidigt leda en ideell förening, riskerar att leda till en sammanblandning av rollerna som kommunen vill undvika.

– Det är en ganska dyr förening. Vi jobbar på att få ned priserna. Framför allt handlar det om priset och sammanblandningen kring vem man jobbar för, säger Johan Malmgren.

Hur ser ni på att en engagerad medarbetare lämnar?

– Om det blir så skulle det vara jätteolyckligt. Hon har gjort ett jättestort arbete för att bygga dansverksamhet i kommunen. Nämnden och förvaltningen har satsat på det.

Vad händer med dansen då?

– Då får vi rekrytera en ny person. Kommunal verksamhet hänger inte på en enskild medarbetare, säger Johan Malmgren.

Helene Karabuda svarar att Gravity har samma minuttaxa som kulturskolans kurser.

– Detta har vi pedagogiskt berättat väldigt många gånger för dem, säger hon.

Sent på onsdagen gav Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, beskedet att Gravity får vara i lokalerna i Hallonbergen på samma villkor som andra. Bland politikerna har åsikter lyfts om att det är bra om kommunens verksamhet stimulerar aktivitet i föreningar.

– Det visar ännu tydligare att det stora problemet är förvaltningen, säger Helene Karabuda.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sämre tillgänglighet med ny lag

Nyheter Tolv års offentliga handlingar kan inte längre nås direkt via kommunens hemsida. Krav från ny lagstiftning gör att de måste begäras ut.tisdag 22/5 13:07

Kihl: Hoppas ni lyssnar på experterna

Nyheter Beskedet om en multisporthall tas emot med glädje av Sundbybergs Idrottsallians. – Vi ser positivt på den satsningen, säger ordförande Jan Kihl.tisdag 22/5 9:18