På söndag är det derby. Foto: Sacharias Källdén

Dansk dialogpolis sätts in vid Stockholmsderbyt

På söndag är det dags för toppstridsderby mellan Djurgården och Hammarby på Tele2 arena. Då kommer danska poliser till Stockholm.

  • Publicerad 12:49, 1 okt 2019

Det är upplagt för ett spännande derby på söndag när serieledande Djurgården ställs mot trean Hammarby på Tele2 arena. Hos polisen pågår förberedelserna för fullt. Redan nu är det klart att det blir nya inslag i deras kommendering – ett tjugotal danska poliser i danska uniformer inklusive danska polisbilar ska medverka.

Det är en del i ett utökat samarbete mellan grannländerna. Att det blev just till ett fotbollsderby hade med logistiken att göra enligt Ola Österling, presstalesperson på polisen.

– De skulle ha varit här i juni med eftersom Danmark hade val då gick det inte att genomföra. Eftersom det finns ett spelschema är det lättare att boka hotell och resa, säger han.

Hoppas på folkfest

De danska poliserna anländer redan imorgon och kommer tjänstgöra under ledning av svenska befäl. En svensk polis ska ingå i varje grupp för att bland annat undvika eventuella språkförbistringar, men de kommer ha samma skyldigheter och befogenheter som svenska poliserna enligt Ola Österling som ser framemot samarbetet.

– Vi har ju lånat konceptet för den speciella polistaktiken vi använder kring publika evenemang från Danmark, för 15 år sedan. Så vi har samma förhållningssätt, säger Ola Österling.

– Det bygger mycket på dialog, inga sköldar, utan att vi ska vara mobila och dynamiska.

I övrigt förbereder sig polisen som vanligt inför derbyn, men enligt Ola Österling minskar de på antalet poliser som tjänstgör.

– Vi har betydligt färre poliser än för två år sedan och förra året. Vi har en dialog med arrangörerna där de ska ta större ansvar för säkerhetsfrågorna och det fungerar väldigt bra.Vi har den laguppställning som vi brukar och ser framemot en trevlig fotbollsmatch som gäller mycket och en fest för stockholmarna, säger Ola Österling.