Till vänster den handgranat som beslagtogs i Skärholmen den 20 november. Foto: Polisen

Därför använder knarkligor handgranater

En vanlig 60-årig man på cykel hittar en handgranat på torget i Vårby gård centrum. Han plockar upp den och dör. En kvinna intill skadas allvarligt. Samtidigt pågår polisens särskilda insats "Max" för att rensa bort granaterna från gatan.

  • Publicerad 16:11, 8 jan 2018

Det var igår vid 11-tiden som ett föremål exploderade mitt på torget i Vårby gårds centrum. En 60-årig man dog till följd av explosionen och en kvinna i 45-årsåldern skadades allvarligt. Polisen utgår från att det var en handgranat som sprängdes.

– Vi har sett våldsdåd ske på ett sätt där det finns risk för allmänheten att skadas. I går avled en man när han plockade upp vad vi i nuläget antar är en handgranat. Det kan vi aldrig acceptera, säger Jan Evensson, polismästare i region Stockholm.

Under 2017 beslagtogs 23 handgranater i Stockholmsregionen. Under samma period detonerades 12 handgranater, enligt statistik från den nationella operativa avdelningen (NOA). Det är en kraftig ökning sedan 2015.

Stockholm är klart överrepresenterad i statistiken, med över hälften av de totala beslagen och detonationerna i landet. Det är ombytta roller mot 2015 då polisregion syd, som inkluderar Malmö, hade liknande siffror.

Polisen uppfattar att det skett en normalisering av användningen.

Insatsen "Max" ska bryta trenden

Evensson leder arbetet med polisens särskilda insats Max, som ska bryta trenden med ökat våld och få bort skjutvapen och handgranater från gatan. Insatsen har pågått sedan februari 2017 och är klassad som en "särskild händelse", vilket innebär att särskilda resurser och personer avsätts för arbetet.

Johan var 10 meter från explosionen i Vårby

Vårby gård. Dagen efter har polisens tekniker lämnat kvar måttbandet som visar spridningen av de tusentals stålkulor som slungats iväg efter explosionen.

Granater från forna Jugoslavien

Vapnen går att koppla till de kriminella nätverk som styr knarkhandeln i Stockholm och de konflikter som uppstår i dessa kretsar. Senast i helgen gjorde polisen tillslag då vapen och narkotika kunde beslagtas.

– Det måste få ett stopp. De som bor, arbetar eller besöker region Stockholm ska inte tvivla på att vi tar situationen på allvar, säger Erik Widstrand, polismästare och tillsammans med Jan Evensson ansvarig för den särskilda insatsen Max.

Den 20 februari 2017 hittar polisen sju handgranater, två AK47:or och en pistol i en vapengömma i Gröndal. Tre personer med kopplingar till ett kriminellt nätverk verksamt i Vårby gård döms senare till fängelse i tre år respektive två år och sex månader för grovt vapenbrott samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Anledningen kan bero på att tillgången på handgranater är god. Att priset är förhållandevis lågt och att det lett till få fall av lagföring, enligt Polisens nationella operativa avdelning.

Handgranaterna är insmugglade och härstammar främst från forna Jugoslavien. Det sägs att granaterna följer med som bonus när kriminella köper illegala vapen.

Handgranater klassas inte som vapen i lagstiftningen, utan som explosiva varor. Trots att de ofta rör sig om militära splittergranater som är avsedda att döda människor.

Granat hittades i Skärholmen

Senast den 19 november hittade polisen en skarpladdad handgranat i en bil på en parkeringsplats i Skärholmen. Två män i 30-års åldern har nu dömts för hanteringen av granaten.

Männen påstod i Södertörns tingsrätt att de hittade granaten på en parkeringsplats i Fittja dagen innan. Enligt männen tog de med sig granaten med syfte att lämna över den till polisen. De parkerade sedan bilen i Skärholmen och lämnade granaten synligt i baksätet – en berättelse tingsrätten inte tror på.

Nu har männen dömts till fängelse i åtta månader för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Tingsrätten bedömer inte brottet som grovt, eftersom det inte gått att bevisa att männen tänkt använda granaten vid något brott.

Skärpta straff i år

För att minska antalet handgranater i omlopp röstade riksdagen i november igenom strängare straff.

För grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor höjs straffskalan från lägst ett år och högst fyra år till lägst två år och högst fem år. Det lägsta straffet för brottet i normalgraden kommer fortsatt att vara böter. Maxstraffet höjs dock från två till tre år.

Granater från forna jugoslavien

Två vanliga typer som polisen tar i beslag är jugoslaviska M/75 och M/93. Dessa två typer utgör ett offensivt krigsvapen med splitter och tryckverkan.

Båda granattyper innehåller 3000 stålkulor. Splitterverkan är god upp till cirka 5 meter, men enstaka splitter kan slungas iväg betydligt längre. Riskavstånd: 300 meter.

Källa: Nationella Bombskyddet Stockholm