Avstängt. Så här har det sett ut länge på Barkarbyvägen i Barkarbystaden. Foto: Louise Bornhall

Därför är Barkarbyvägen mystiskt avstängd

Har du funderat kring varför mittendelen av Barkarbyvägen som löper genom Barkarbystaden har varit avstängd ett bra tag? Här är förklaringen.

  • Publicerad 11:46, 5 nov 2018

När Barkarbyvägen byggdes var planen att det skulle bli spårväg där, vilket det som bekant inte blev. Men mittenpartiet av vägen, mellan Herculesgatan och Tunnagatan, hade redan hunnit bli klar. Till ingen nytta, skulle det visa sig. Åtminstone inte hittills.

– Det är därför det blivit som det blivit. Vi har inte riktigt bestämt oss för hur vägen ska användas än. Men antagligen kommer det bli ett kollektivtrafikfält, säger Hans Enelius, chef för park och gata i Järfälla.

I december nästa år ska en elektrisk BRT-linje, som står för bus rapid transit, börja trafikera sträckan Barkarbystaden-Akalla. En resa som bara ska ta runt sju minuter.

– Det ska bli som en sorts spårvägsförbindelse fast det är en buss, så det är högst sannolikt kan att den kommer köra i det nu avstängda körfältet, säger Hans Enelius.

Nu intar förarlösa bussar Järfällas gator

De tre BRT-bussarna, som ska ingå i vanliga SL-trafiken, är helt batteridrivna och kommer delvis att ha helt egna körfält längs hela sträckan. Målet är att de ska ha en medelhastighet på högst 40 km/timme.

Folktomt på SL:s nya förarlösa bussar

Här kan det gå BRT-bussar i framtiden. Foto: Louise Bornhall

Stockholm Direkt