Candy Crush. Potion explosion det dyraste av SMASH:s julklappstips (400 kr). Men det är också det roligaste och mest färgglada och för tankarna till Candy Crush. Foto: Sara Ringström

Därför är brädspel årets jullklapp 2017

Elcykel och robotdammsugare kan slänga sig i väggen. Brädspel är årets julklapp om HuddingeDirekt får välja. Brädspelsföreningen Smash tipsar om de bästa spelen för allt från tågresa och juldag till fest.

  • Publicerad 10:00, 16 dec 2017

När någon frågar om jag spelar Monopol så brukar jag fråga "kör du en T-ford"?

Har du ångest över att ta dig ut i julhandeln och leta efter något att fylla upp utrymmet under granen med? Vet du inte. Ett tips: köp ett sällskapsspel.

LÄS ÄVEN: TIPS: Brädspelen som kan tämja julhetsen

För Åsa Enström Garnström och Leo Borg från brädspelsföreningen Smash finns det ingen tvekan. Brädsspel är den bästa julklappen. Men inte bara för att spela i mellandagarna. Du kan ta fram dem på fest, över en fika med en kompis eller varför inte ta med spelet på resa?

Varför är brädspel bästa julklappen?

– För att det är som att ge bort en eventpresent du kan ta på. Du får en fin liten låda att glädjas åt och ett spel du kan ta fram om och om igen, förklarar Åsa.

– Du ger också bort gemenskap! fyller Leo i.

När de får i uppgift att tipsa om fyra–fem spel att ge bort i julklapp väljer de att fokusera på så kallade ”gateway-spel”. Spel som kan få ovana spelare mer intresserade av att testa nytt.

Fyra speltips

Codenames, Kingdomino, Patchwork och Potion Explosion. De finns att köpa på internet, till exempel via vanliga prisjämförelse-sidor. Annars kan Leo och Åsa rekommendera spelbutiken Dragon’s lair och Sci-fi bokhandeln i Stockholm.

LÄS ÄVEN: TIPS: Brädspelen som kan tämja julhetsen

– Det här är bra familjespel åt mainstream-hållet. De har enkla regler, går snabbt att spela och är för en bred åldersgrupp. I den kategorin är de här spelen top notch.

90 000 spel

Även om de har valt spel som har potential att gå hem i stugorna, har de varit noga med att välja spel som inte kan hittas i den lokala bokhandeln, utan snarare i den lokala spelbutiken och på internet. Varför?

– När jag säger att jag gillar brädspel bryter det ofta ut en diskussion om Monopol. Men då ska vi komma ihåg att på brädspelssidan boardgamegeek finns 90 000 titlar. Det är några fler än Monopol. När någon frågar om jag spelar Monopol så brukar jag fråga ”kör du en T-ford”? De släpptes nämligen samma år.

Tips på moderna klassiker

De har heller inte tagit med det som har blivit moderna klassiker i brädsspelsvärlden.

– Det är inte spel som har stått i sommarstugan sedan 1962. Men det är spel som har börjat ta sig in i hemmen. Om du inte är invigd så missar du lätt de riktigt bra spelen som bara säljs i spelbutiken.

Men de vill ändå gärna tipsa om fem spel som du måste spela: Ticket to ride, Carcassonne, Settlers of Catan, Agricola och Seven wonders.

Om du har en spelnörd i familjen och vill överraska hen med ett väl valt spel så ska du köpa Pandemic legacy. Det är ett postapokalyptiskt samarbetsspel. Tillsammans med 2–3 medspelare ska du övervinna de hinder som spelvärlden ställer framför dig. Ett ganska krångligt spel som kan ta tid!

Över 75 spel

Om du får mersmak för de lite mer obskyra spelen så kan du alltid besöka en av spelföreningen Smash:s spelkvällar på Folkes i Huddinge centrum. Under julen har de uppehåll, men annars träffas de varje torsdag. Alla är välkomna att komma och låna ett av föreningens 75 spel.

– Man kan testa nya titlar och hitta nya vänner att spela med. Kanske återupptäcka små pärlor som man inte har sett på ett tag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.