GRUSAT. Varför är det grus och pinnar på Gärdet, undrar Östermalmsbor. Vi tog reda på svaret. Foto: Per Brandt

Därför är det grus och pinnar på Gärdet

Stora ytor av grus och mystiska pinnar på Gärdet har fått Östermalmsbor att undra. Vi tog reda på vad det handlar om.

  • Publicerad 19:30, 25 apr 2019

Den som har strosat på Gärdet den senaste tiden har säkert noterat två obekanta inslag i parkbilden. Stora ytor är mer eller mindre täckta av grus. Dessutom syns ett gäng pinnar med ritade pilar på marken på flera platser.

Kan du lösa mysteriet med "näsan"?

En Östermalmsbo som hört av sig till StockholmDirekt skriver:

"Notera att man lade ut sandjord i höstas över ungefär samma område varvid den som gjorde det sa att det berodde på att de ville täcka hål. Det tunna lagret skulle inte hindra gräsbeväxning. På Gärdet finns hundratals hål efter sorkar och hundar som skulle behöva fyllas" och uppmanar oss att ta reda på varför gruset ligger där.

Sagt och gjort.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och precis som Östermalmsbon är inne på är det sorkarna som är orsaken bakom gruset. I ett mejl hälsar Kungliga Djurgårdsförvaltningens parkchef Gunnar Björkman att gruset ingår i arbetet med att "laga sorkhål och andra ojämnheter på Gärdet" och att sorkar "inte gillar grus. Så fort gräset kommer igång att växa kommer detta inte att vara synligt.".

Men pinnarna då? De har inget med sorkar att göra. Det är tillfälliga markeringar för sommarens Lollapalooza-festival, där scenerna ska stå. Arrangören har filmat Gärdet med drönare och då behövdes pinnarna enligt KDF.