Otrevligt. Så här såg det ut i veckan längs gatukanterna på Grev Turegatan och Nybrogatan. Östermalm och Kungsholmen ska nu städas på annat sätt meddelar staden. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Därför är gatorna skräpigare än vanligt på Kungsholmen

Fimpar, hundbajs och plastförpackningar. De senaste månaderna har det varit smutsigare än vanligt i gatukanterna. Men enligt staden har situationen en naturlig förklaring.

  • Publicerad 12:15, 14 feb 2020

Vi har haft en dialog med vår entreprenör och försöker hitta en lösning.

Flera stockholmare har reagerat på att gatorna är mer skräpiga än vanligt. Det är plastförpackningar, hundbajs, löv och fimpar och främst syns det i gatukanterna.

LÄS ÄVEN: "Hon startar promenader – mot skräpet på Kungsholmen"

Trafikkontorets stadsmiljöavdelning ansvarar för renhållning av gatorna. Varje gata har en servicedag i veckan och vanligtvis städar entreprenören med maskiner. Men på vintern är det i regel manuell städning med sopkvastar som gäller.

Maskinerna upptagna

Detta eftersom maskinerna – vanligtvis – behövs för att bekämpa halka och snö i februari, samt att behovet att städa bort skräp inte brukar vara lika stort.

 – I vanliga fall ser inte vintrarna ut så som de gör nu. Maskinerna används till att ploga och sanda såhär års och det finns ett mindre behov av att städa eftersom skräpet ligger gömt under snön. Men nu har vi nästan inte fått någon snö alls. Så behoven är annorlunda än vad de brukar vara, säger Malinda Flodman, presstalesperson på trafikkontoret.

I dagsläget är stadens entreprenör inte rustad för det utökade städbehovet. För att hinna städa överallt behöver de maskinerna, som för tillfället är anpassade för snö och halka. Ett annat problem är att alla platser där skräpet brukar lastas av är upptagna av sand så här års.

– När man sopar en längre sträcka blir det snabbt väldigt stora mängder skräp som måste mellanlanda på en plats. Det är ont om sådana platser inne i stan, säger Malinda Flodman.

Hoppas på lösning

 Trafikkontoret har försökt hitta en lösning tillsammans med sin entreprenör. Nu har man bestämt sig för att ställa om några maskiner till vanlig städning. De ser också över om de kan tillskapa ett nytt skräpupplag vid Kaknästornet samt Hjalmar Söderbergs Väg på Kungsholmen.

 – Vi ser inte det här behovet i hela stan men på Kungsholmen och Östermalm kommer vi börja städa med maskiner. Vi hoppas också kunna få till en plats för skräpet så att vi kan sätta igång med städningen de närmaste dagarna.