Varför känns det som om just din rulltrappa alltid är paj? SL har svaret. Foto: Direktpress

Därför är JUST DIN rulltrappa alltid trasig

"Rulltrapporna på min T-banestation står alltid still!" Så låter det ofta på StockhomDirekts redaktion. Vi gav oss ut för att undersöka om denna upplevda oro stämmer.

  • Publicerad 06:30, 10 mar 2017

Tunga kassar i händerna. Klockan är sisådär 18.30 och du ska med den anslutande pendeln till typ Sundbyberg. Du kliver av tunnelbanetåget, kryssar genom folkmassan och möts av de röda digitala bokstäverna på skylten: "Felanmäld rulltrappa - reparatör på väg". Den fungerar på dig som matadorens röda skynke fungerar på tjuren. Du blir rasande. Idag igen!?

Efter ett halvårs väntan: Då ska Åsens rulltrappa rulla igen

När StockholmDirekts reportrar under veckan haft i uppdrag att fota så fort vi stöter på en rulltrappa som står still (vi har alltså inte sökt upp dem) så har vi sett 12 rulltrappor som antingen är nedstängda på grund av att de renoveras eller står still på grund av en felanmälan. Har vi haft tur eller otur? Hur ofta står rulltrapporna egentligen still? Vi ringde en som borde veta – Jesper Pettersson, kommunikatör på SL.

Hej SL, stämmer det att just min rulltrappa står still nästan hela tiden?

–  Jag kan dementera att den står still hela tiden å det kraftigaste. Även om jag förstår att det kan vara magkänslan man har ibland. Det handlar om teknik som kan gå sönder, särskilt under vinterhalvåret då det kommer in mycket grus och slask i maskineriet från folks fötter.

Men hur många rulltrappor finns det totalt i kollektivtrafiken?

– 443 stycken finns det idag inom hela SL-trafiken. Vi har räknat ut att en normal månad sker det 2 stopp per anläggning om man slår ut det över hela SL. Där är de flesta stoppen åtgärdade inom en timme eller två.

Varannan vecka i snitt är inte så ofta. Varför känns det som mer tror du?

– Jag har förståelse för att det är irriterande när det inte fungerar. Och den mänskliga hjärnan har en förmåga att komma ihåg det dåliga som händer. Det är ingen som är överlycklig över att de har el hemma till exempel. Men strömavbrotten blir man upprörd över.

Hur många är trasiga just nu?

– Det kan jag inte svara på exakt men vi har 39 planerade arbeten för 2017. Sen så tillkommer kortare stopp som kan ske av att någon tryckt på nödstopp av misstag, eller att det fastnat grus. Ibland måste vi stoppa en rulltrappa för att någon klottrat ned den.

Fortfarande oklart varför rulltrappan vid Universitetet gav vika

Rådhuset, 9 mars klockan 14.53 Foto: Johann Bernövall

Sankt Eriksplan, 8 mars klockan 19.30 Foto: Mimmi Epstein

Karlaplan, 9 mars klockan 12.45 Foto: Maja Brand

Liljeholmen, 9 mars klockan 8.34 Foto: Ebba Rosencrantz

Medborgarplatsen, 8 mars klockan 15.40 Foto: Sacharias Källdén

Skanstull, 7 mars klockan 08.01 Foto: Ebba Rosencrantz

Hötorget, 4 mars klockan 17.58 Foto: Andreas Enbuske

Götgatan, 4 mars klockan 16.50 Foto: Karin Winter

Zinkensdamm, 4 mars klockan 17.45 Foto: Andreas Enbuske

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.