Vad händer här? Tja, ingenting, än så länge. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Därför är ödehuset på Södermalm fortfarande tomt

Den pampiga k-märkta jättekåken vid Medborgarplatsen skulle nu varit fylld av liv: restaurang, spa och hotell. Men än dröjer det.

  • Publicerad 11:51, 14 jan 2020

Det var i augusti i fjol som StockholmDirekt rapporterade att staden sålt det k-märkta 1800-talshuset Oscar I:s minne, även kallad Stiftelsen, vid Fatbursparken.

Detta efter att huset, som är i risigt skick, stått tomt sedan 2016 – då ingen kommunal verksamhet velat flytta in i den fallfärdiga kåken. Den nya ägaren, fastighetsbolaget Vasaparken, slantade upp 110 miljoner kronor och skulle öppna hotell här under den första halvan av 2020.

Men än ekar den 2 400 kvadratmeter stora byggnaden med två flyglar tom.

– Det har tagit lite längre tid än vi trott. Det är en del frågor när det kommer till att renovera en byggnad som har så stort kulturhistoriskt värde. Vi har fått revidera bygglovsansökan men nu känns det som att vi har en produkt som kommer att gå igenom och väntar bara på bygglovet, säger Jacob Åhman, förvaltare på Vasaparken, som tror att ett klartecken kan komma inom de närmsta veckorna.

Ville bygga poolhus

Det fyra våningar höga huset, som tidigare tjänat som äldreboende och allra senast som hemvist åt trafikverket under bygget av Citybanan, ska göras om till ett modernt boutique-hotell med 56 rum och restaurang och spa för allmänheten i de nedre våningsplanen.

Fastighetsbolaget ville först bygga ett nytt poolhus på gården, något som fick stryka på foten efter dialog med stadsbyggnadskontoret.

Totalt beräknas renoveringsprocessen ta 18 månader.

– Huset är i dåligt skick idag och det rör sig som sagt om en kulturfastighet. Men det känns bra, vi är redo och angelägna att komma igång, säger Jacob Åhman, som hoppas att huset kan slå upp portarna i ny skrud någon gång under 2021.

Tryggare i området

Stadens förhoppning är att den nya verksamheten på Björngårdsgatan bidrar till att Fatbursparken blir tryggare och mer levande dygnet runt.

Risig. När staden sålde kåken uppskattades renoveringskostnaderna till 40 miljoner kronor. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Andra sidan. Vy från Björngårdsgatan 23. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson