Nyfiken på att ta reda på vad det är som byggs utanför ditt hus? Då kan du få vänta länge. Foto: Mikael Andersson/Skärmdump stadsbyggnadskontorets hemsida

Därför är stadens byggsajt segare än sirap

En hemsida som bara tuggar och leder till felmeddelanden. Så har det länge sett ut på stadens hemsida för bygglov och byggärenden, och det verkar dröja innan det blir lättare att hålla koll på Stockholms byggprojekt.

  • Publicerad 13:48, 10 jan 2020

Den som varit på jakt efter bygglovshandlingar, eller handlingar som rör byggärenden, brukar förr eller senare komma i kontakt med stadsbyggnadskontoret och stadens hemsida för bygg- och planärenden. Där är det inte helt lätt att få tag i det man söker.

Låt oss exemplifiera. Du vill söka på pågående byggärenden i Hässelby gård. Du väljer område och klickar på sök. Hemsidan börjar tugga, inget händer – och en minut och tre sekunder senare får du ett felmeddelande och sidan kan inte öppnas.

Stadsbyggnadsexpeditionen, som hanterar förfrågningar om handlingar, har också haft problem. I vissa fall har det dröjt veckor att få ut rätt dokument.

It-systemet uppdateras

Anledningen till problemen stavas enligt stadsbyggnadskontoret själva en systemuppdatering hos alla användare av stadens it-system, med nya datorer och system.

– Sedan november, när vi gick över till det nya systemet, har vi upplevt prestandaproblem. Vi är inte alls nöjda och vi jobbar med att hitta problemet, säger Lena Strömstedt, it-chef på stadsbyggnadskontoret.

It-avdelningen tittar bland annat på svarstider på hemsidan, för att ta reda på vad som orsakar fördröjningarna. Än finns dock ingen prognos på när det kan vara ordnat.

– Jag hoppas det är löst så snabbt som möjligt, men samtidigt är vi beroende av stadsledningskontoret i det här. Det är deras ansvar och projekt, säger Lena Strömstedt.

Alla byten klara

Det var i maj som stadens datorer började bytas ut och övergången till det nya systemet tog fart. Nu är alla byten klara.

– Med tanke på projektets storlek har det gått bra, i princip har det gått utan problem, säger Stefan Carlson, enhetschef på avdelningen för digital utveckling på stadsledningskontoret.

När det gäller stadsbyggnadskontoret så menar Stefan Carlson att de tittar på vad som gör att hemsidan bråkar.

– Vi hjälper till och gör tester. Det kan bero på flytten av e-tjänsten, men det är inte klart exakt var felet ligger, säger Stefan Carlson.

Han kan inte heller svara på när det kan tänkas vara fixat.

Myndigheter ska lämna ut begärda handlingar skyndsamt, i enlighet med offentlighetsprincipen.

Har ni tänkt på hur det här kan påverka offentlighetsprincipen?

– Vi tar det på allvar om den påverkas. Vår målsättning var såklart att det inte skulle bli några problem, men det här har extra hög prioritet om det påverkar offentlighetsprincipen, säger Stefan Carlson.

"Problem länge"

Samtidigt finns en annan flik på stadsbyggnadskontorets hemsida som är långsammare än bygg- och plantjänsten – nämligen stadsbyggnadsnämndens. Där läggs alla ärenden och handlingar från nämndens möten upp.

– Den har haft prestandaproblem länge, och det har inte blivit bättre av ett systembyte. Det finns många tunga dokument där, och vårt system är inte anpassat för det, säger Lena Strömstedt.

Hur kan det inte vara anpassat för det?

– Det kan jag inte svara på. Vi har jobbat på det länge, men annan utveckling har prioriterats på grund av den större it-övergången. Men vi vet att vi måste göra en förbättring.

Förbättringen, menar Lena Strömstedt, ska ske genom en översyn av hela nämndprocessen.

– Det gäller inte bara it-systemet, utan även vilka handlingar vi väljer att lägga upp. Men målet är att det ska förbättras, och översynen ska påbörjas 2020, säger Lena Strömstedt.

Ny gemensam it-service

Mellan april och december har 97 000 digitala enheter bytts ut och 500 000 gigabyte data överförts.

Det har rört 134 000 användare med över 1000 olika verksamhetsadresser.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt