Ny prognos. Stadens plan är att toaletten, som kom på plats i maj, ska vara i drift i slutet av januari. Foto: Mimmi Epstein

Därför är toaletten på Odenplan stängd

Det var i maj i år som Odenplan blev med toalett. Men sedan dess har den bara stått där, utan att ha satts i drift.

  • Publicerad 16:57, 19 dec 2019

Först var planen att en toalett skulle ha placerats på Karlbergsvägen, men efter att grannar klagat fick den en ny placering mitt på Odenplans torg.

Den 21 maj i år kom den självrengörande toaletten på plats men sedan dess har den inte gått att använda. Den har varit stängd vilket har retat upp flera Vasastadsbor. Nu kan VasasanDirekt berätta vad som ligger bakom att det har gått ett halvår och att toaletten ännu inte är öppen.

Efter stoppet: Odenplan får en offentlig toa

Enligt Ellevio ligger bollen just nu hos staden, där elektriker behöver göra klart "vissa delar" innan de kan färdigställa anslutningen. Sedan behöver man även få klart med bland annat mätning av vatten innan JCDecaux kan sätta toaletten i drift, skriver Ellevios presschef Jonatan Björck i ett mejl.

"Det här verkar vara ett projekt som tyvärr kantats av en del olyckliga missförstånd, förseningar och allmänt strul. Från vår sida kan vi bara beklaga att det dragit ut på tiden" skriver han.

På staden kommenterar trafikkontorets pressansvarige, Erik Söderberg, ärendet så här:

– Vi på trafikkontoret fick informationen om att den här lilla kompletteringen behövde göras först i november. Då beställde vi de produkter vi behöver för att göra den och nu väntar vi på leverans. Så vårt ordinarie jobb är gjort för längesen, säger Erik Söderberg.

I slutet av januari är planen att toaletten ska kunna öppna, om allt går som det ska.