Kaos. Såhär såg det ut i Lindholmen på måndagen. Foto: Jonas Haag

Därför är Vallentunas återvinningar överfulla

Många Vallentunabor har reagerat på att flera återvinningsstationer i kommunen varit överfulla den senaste veckan. Samtidigt kommer beskedet att en ny, stor återvinning ska öppna upp vid Hagaskolan.

  • Publicerad 17:00, 4 jun 2019

De senaste dagarna har bilder på minst fyra överfulla återvinningsstationer i Vallentuna dykt upp i lokala facebookgrupper.

– Det ser ju inte klokt ut. I Lindholmen har det sett jättefint ut länge, så man undrar ju varför det ser ut sådär helt plötsligt. Om det beror på att man stängt ner en station eller vad det kan bero på. Folk anstränger sig för att kunna återvinna och då vill man ju att det där ska fungera, säger Lis-Beth Junered som bor i Lindholmen.

Hon syftar på stationen vid Lindholmsvägen, mittemot Vallentuna IP, som stängde i slutet av april.

Välbesökt återvinning försvinner i Vallentuna

Men orsaken visar sig vara något annat.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som är ansvariga för tömningen, förklarar att skräpkaoset beror på att en maskin har varit trasig.

– Under en veckas tid har en av våra två mottagningsanläggningar i Stockholm varit trasig. Det störde hela logistiken och orsakade förseningar i alla tömningar. Det har ingenting med borttagandet av stationen vid Lindholmsvägen att göra, säger regionchef Annika Ahlberg.

Det är själva maskinen som trycker ihop förpackningarna till kuber som varit trasig. Men från och med igår, måndag, ska anläggningen vara igång igen och tömningen återgå till det normala, enligt Annika Ahlberg.

– Den är igång igen sedan i måndags, men det har varit en viss eftersläpning, säger hon.

Hur ofta händer det att maskinen går sönder?

– Det är nog första gången jag har varit med om att det blivit ett så långt avbrott. Med tanke på hur mycket förpackningar som samlas in i Stockholms län, så är det högt tryck på de här anläggningarna, säger Annika Ahlberg.

I samband med att återvinningsstationen vid Åbygläntan försvann lovade kommunen att titta på var de skulle kunna placera en ersättningsstation.

Nu kan Johan Carselind, gatu- och parkchef på kommunen, berätta att en ny, stor återvinningsstation ska upp vid idrottsplatsen intill nya Hagaskolan.

– Det ska upp en station uppe vid idrottsplatsen. Det är en yta som är avsatt för det här ändamålet. Den här blir större, bättre och lättillgängligare, säger Johan Carselind.

Enligt gatu- och parkchefen så väntas den nya stationen vara på plats först till hösten, när Hagaskolan invigs.

Så gör du om du ser en överfull återvinning

Ring till Förpacknings- och tidningsinsamlingen på 020-088 03 11 och anmäl att stationen behöver tömmas.

Stockholm Direkt