Därför är Vällingby som Brasilien - stadsdelen uppmärksammas internationellt

Det är brassevibbar i Vällingby. Eller kanske snarare Vällingbyvibbar i Brasilien. Brasiliens största nyhetssajt G1 har uppmärksammat likheterna mellan Vällingby och den brasilianska huvudstaden Brasilia.

  • Publicerad 13:35, 8 maj 2015

På 50-talet beslutades att den brasilianska huvudstaden, som tidigare var Rio de Janeiro inte låg tillräckligt centralt i landet. I vad som i efterhand har kallats ett modernistiskt vansinnesprojekt byggdes en helt ny stad 1000 kilometer från kusten, mitt på savannen formad som ett flygplan. Inspirationen: Vällingby.

Kände sig hemma

Henrik Brandão Jönsson är korrespondent i Brasilen och författare till boken Fantasiön som handlar om Brasilia, säger till den brasliens största nyhetssajt G1 att han kände sig hemma första gången han kom till Brasilia. Om sitt första besök i staden berättar han (fritt översatt). 

– Jag visste ingenting om Brasilia. För mig var Brasilien inte mycket bortom Rio de Janeiro. Sedan kom jag till staden och det var mer Sverige än Sverige självt, säger han.

Vällingby inspirationskällan

Och det här är inte så långsökt som det kanske verkar. Vällingby, den första ABC-staden, var en av inspirationskällorna för arkitekten Oscar Niemeyer och stadsplaneraren Lúcio Costa som ligger bakom planen för hela Brasilia. Lúcio Costa var också på besök i Vällingby strax efter att stadsdelen invigdes 1956. 

– Sven Markelius som gjorde Vällingby, är Sveriges Lúcio Costa. Det var en glädje när jag kom dit och insåg att det var gott om utrymme, grönt och lugnt. Och i Vällingby är också indelat i sektorer, en plats för allt. Det har också nivåer och liknande korsningar, säger Henrik Brandão Jönsson, till brasilianska G1. 

Brassekänsla I Vällingby

Vällingby invigdes 1956.

Brasilia planerades och byggdes på rekordtid och stod klart 1960.

Brasilia är fortfarande Brasiliens huvudstad och hela stadsapparaten och landets parlament ligger här.

En skillnad mellan Brasilia och Vällingby är bristen på trottoarer i Brasilia.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Klart: De flyttar in i tomma lokalen i Åkermyntan

Nyheter Uppfräschning av centrum planeras Nu är det klart att en tandläkarmottagning flyttar in i lokalen bredvid mödravårdscentralen i Åkermyntan centrum.fredag 18/1 15:58

Så ska dolda parken i Hässelby rustas upp

Nyheter 1700-talets största statussymbol ligger i Riddersvik 1700-talets största statussymbol – en engelsk park – ligger i Riddersvik. Men på grund av bristande underhåll är den lite av en doldis. När det nu planeras för 600 nya bostäder vid Riddersvik vill...fredag 18/1 11:27