KLART. "Vi vill inte stå med tomma lägenheter för ett tredjedel av projektet", säger Massoud Zolfaghari, projektchef på Titania, om varför många av bostäderna på Tingstorget nu blir hyresrätter. Foto: Titania

Därför blir det hyresrätter på Tingstorget

Jätteprojektet på Albyberget är snart klart. Totalt blir det 730 lägenheter, men försäljningen har gått trögt. Nu svänger Titania och gör om en tredjedel till hyresrätter.

  • Publicerad 08:40, 9 aug 2019

Bygget på Tingstorget har pågått i tre år och nu är det bara småplock kvar i de sista fyra husen. Till slutet på året ska det bo folk i alla husen ovanför tunnelbanan i Alby.

– Vi hade räknat med att vara klara först mars 2020 men vi har byggt i snabbare takt, säger Massoud Zolfaghari som är projektchef på Titania.

Lite för snabbt. För med så många lägenheter klara på så kort tid svämmade marknaden över, och det blev svårt att sälja dem i samma takt. Så istället för att vänta in köpare gör nu Titania om 242 av lägenheter till hyresrätter.

– Marknaden för bostadsrätter lokalt är inte redo för så stora volymer under så kort tid. Vi vill inte stå med tomma lägenheter för ett tredjedel av projektet, det vore inte hållbart för de kommersiella lokalerna på Tingstorget eller bra för området, säger Massoud Zolfaghari.

Höga krav på hyresgästerna

Månadshyrorna kommer ligga mellan 6 950 kronor för den billigaste ettan och 13 900 kronor för de största lägenheterna över två plan. Inkomstkraven som ställs på hyresgästerna är bland annat att man ska ha en säkrad fast inkomst som är 2,5 gånger högre än årshyran.

– Vi ställer lite högre krav än allmännyttan gör, och det gör vi för att få köpstarka hyresgäster. Vi har en hel del kommersiella lokaler i området och för att de ska klara sig måste det finnas tillräckligt med kundunderlag.

Ett hus med 48 hyreslägenheter har hittills lagts ut via Stockholms bostadsförmedling och det fick cirka tusen anmälningar. De flesta av de hyresgästerna flyttar in i slutet på augusti.

Att det inte gått att sälja alla lägenheter som bostadsrätter har med bostadsmarknaden i allmänhet att göra, tror Massoud Zolfaghari. Det är tuffare att få finansiering för en bostadsrätt nu är för fyra år sedan, särskilt för de förstagångsköpare som är Tingstorgets främsta målgrupp.

Så om Tingstorget hade byggts i Danderyd hade samma problem uppstått?

– Ja det tror jag absolut. Och hade vi byggt det över fem års perspektiv hade vi fått iväg alla lägenheter. Men ingen kunde förutspå att det skulle bli så stora förändringar på så kort tid.