Upp i rök? Så här stämningsfullt brukar det vara vid Gläntan på Valborgsmässoafton. Bild från tidigare år. Foto: Privat

Därför blir det ingen majbrasa vid Gläntan

För en månad sedan gick arrangörerna bakom valborgsfirandet vid Gläntan i Spånga ut med en efterlysning: 15-20 vuxna volontärer behövdes. Men responsen var minimal – nu blir det inget firande i år.

  • Publicerad 11:30, 15 mar 2019

– Runt fem personer hörde av sig. Det räcker inte. Först efter att vi gått ut på Facebook och meddelat att nu ställer vi in, då blev det debatt, säger Pernilla van der Capellen, arrangör.

Bland annat började det började pratas om crowdfunding för att kunna betala folk för att ställa upp. Men det ger hon inte mycket för.

– Om någon meddelat: nu har vi samlat ihop så här mycket pengar, då kanske vi hade fått en nytändning. Men folk tar inga egna initiativ. Ingen vill ställa upp gratis för att hålla traditionen vid liv, man ska köpa sig fri från allt nuförtiden. Jag är lite bitter som du hör, säger Pernilla van der Capellen.

LÄS MER: Årets valborg vid Gläntan hotat: "Fler måste hjälpa till"

Runt 3000 besökare brukar komma till firandet. Det är Pernilla van der Capellen och två personer till, som under Solhems villaägareförenings flagg, ensamma organiserat valborgsfirandet vid Gläntan de senaste åren. I år har en i trion lämnat av åldersskäl.

Men det är inte bara bristen på frivilliga vuxna som gjort det svårt att få ihop det i år. Tidigare har arrangörerna fått låna fotbollsföreningen Spånga IS klubblokal. Där har besökare kunnat använda toaletten och lag och skolklasser har sålt fika.

Inga intäkter

Den i arrangörstrion som hoppat av var även engagerad i Spånga IS och ordnade med inköpen till kaféet via fotbollsföreningen. I år gick det inte att lösa, så arrangörerna bestämde att inte ha någon kaféförsäljning.

Tidigare har 10 000 kronor från försäljningen gått till Spånga IS som betalning. Men i år uteblir alltså de intäkterna.

– Vi har inte tid och kraft att ordna allt själva på två personer. Nu får vi inga intäkter men Spånga IS vill ha 5000 kronor för att vi ska få låna klubbhuset så besökarna kan gå på toaletten och vi kan mata el till belysning, ljud och sockervadd. Jag är besviken på dem eftersom hyran inte står i paritet till det vi får, säger Pernilla van der Capellen.

Men Milou Werth, ordförande i Spånga IS, tycker inte riktigt att beskrivningen stämmer.

– Tidigare har vi tagit 10 000 kronor. Då ingick lokaler, inköp, varor och att köra varor. För själva hyran av lokalerna är det 5000 kronor. De får gärna använda kafédelen men behöver själva rodda med arrangemanget , säger Milou Werth.

Kräver mycket arbete

Hon berättar att Spånga IS stod för firandet vid Gläntan en gång i tiden.

– Vi höll det fram till 2007. Men det kräver mycket arbete och engagemang. När ingen av våra medlemmar ville engagera sig i valborg, då lade vi ner. Vi har 1400 spelare och vårt uppdrag är fotbollen, säger Milou Werth.

Pernilla van der Capellen säger att de faktiskt fått ett erbjudande från oväntat håll när det gäller betalningen för lokalen.

– Plötsligt sa stadsdelen att de kunde betala. Vi har bett om pengar för det här i flera år men alltid fått nej. Vi har fått höra att vi måste starta en "valborgsförening" för att ha rätt att söka pengar. Men det kräver ännu mer administration, vi har inte orkat det. Nu kommer hjälpen för sent, säger hon och fortsätter:

– Vi kommer att ge valborgsfirandet ett försök igen nästa år. Vi hoppas på en helt annan respons när folk ser vad de går miste om, säger Pernilla van der Capellen.

Stockholm Direkt