Stadsbyggnadskontorets visionsbild av hur västar Nytorps gärde kan komma att se ut om programförslaget klubbas igenom vid ett senare tillfälle. Foto: Stockholms stadsbyggnadskontor/Tengbom och Tovatt architects and planners

Därför bordlade de rödgröna förslaget att bygga 2 500 bostäder i Hammarbyhöjden

Det blev inget beslut om att förtäta Björkhagen och Hammarbyhöjden ikväll. Den rödgröna majoriteten är inte överens och valde att bordlägga förslaget.

  • Publicerad 19:51, 21 maj 2015

Bevararna i gruppen Rädda Hammarbyskogen jublar och oppositionen undrar vad majoriteten håller på med.

När stadsbyggnadsnämnden träffades på torsdagseftermiddagen för att fatta beslut om det reviderade förslaget till förtätning av Björkhagen och Hammarbyhöjden med cirka 2 500 bostäder, slutade allt med bordläggning. Beslutet skjuts alltså på framtiden.

Oenighet leder till fördröjning

Anledning: De rödgröna partierna är fortfarande inte överens. Socialdemokraterna, som vill bygga, har inte fått Vänsterpartiet och Miljöpartiet att gå med på förslaget.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) kommenterat bordläggningen så här i en skriftlig kommentar till StockholmDirekt:

”Det här projektet är ett viktigt tillskott av bostäder. Vi måste göra något åt bostadsbristen i Stockholm. Många unga kan inte flytta hemifrån och börja sina vuxenliv, det har vi ett ansvar att ändra på. Precis som i många andra projekt engagerar det de som bor i området, och det ska man ha respekt för. Samtidigt har vi ett helhetsansvar för att faktiskt bygga bort bostadsbristen. Men det är ett komplicerat projekt och då ska man ta den tid som krävs. Det är ingen dramatik i detta, vi ska diskutera vidare och jag utgår från att vi kan komma överens.”

Jubel hos bevararna

Beskedet tas emot med jublande glädje i gruppen Rädda Hammarbyskogen på Facebook.

”Bordläggning idagh. Yippy”, ”Härligt!”, ”Skogsmulle och hans vänner är glada!” låter några kommentarer.

LÄS ÄVEN M till S: rösta med oss så bygger vi

Andra är mer försiktigt positiva.

”En tidsfrist åtminstone. Vi får fortsätta jobba på återremittering”

Oppositionen kritisk

Den borgerliga oppositionen på Twitter uttrycker förundran och bestörtning över bordläggningen.

”Hur motiverar majoriteten att man just bordlade 2 500 bostäder i Björkhagen/Hammarby?” skriver Kristdemokraterna i Stadshuset på Twitter och fortsätter:

”Ingen brådska vad gäller bostadsbyggandet?”

Miljöpartiet i Stockholms stad svarar på Twitter med orden: ”Det är ett viktigt och komplicerat ärende. Rimligt att ta tiden att gå igenom ordentligt”.

LÄS ÄVEN Förslaget att bygga i Hammarbyskogen och på Nytorps gärde ligger fast

Det här gäller saken

Totalt innefattar programmet mellan 2 100 och 2 600 bostäder i Björkhagen/Hammarbyhöjden, inklusive Nytorps gärde och i Hammarbyskogen.

Det är framförallt planerna på att bygga på gärdet och i skogen som väckt protester.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.