KLART. Fridhemsplans nya breda trottoar är klar. Foto: Ylva Bergman

Därför dröjer folklivet på "nya" Fridhemsplan

Stadens vision med nya trottoaren vid Fridhemsplan var att få bättre framkomlighet och skapa ”torgkänsla”. Så hur blev det?

  • Publicerad 11:51, 5 jul 2018

"En ny social mötesplats", "fint söderläge" och "goda förutsättningar för liv och rörelse". Det var lite av lingot från staden inför jobbet med att bredda trottoaren på Drottningsholmsvägen.

Brusiga Fridhemsplan ska bli stillsamt torg i "fint söderläge" – och helt dött?

Ett år av jobb och stök senare är det nu klart.

Så hur blev det? Meningarna går isär. När vi la ut en film från trottoaren på vår Facebook kom många kommentarer, alltifrån ”Fint, ”Härligt med bredare yta” till ”Antiklimax” och ”Fult”.

– Jag tycker det blev jättebra, framförallt de här bänkarna. De blev jättebra. När det har varit sol här har det varit fullsatt med folk, säger Margot Akeren som passerar trottoaren dagligen på sin runda.

Stora jobbet på Fridhemsplan snart klart

Hon är inte den enda som hyllar bänkarna utan många av de vi pratar med är inne på samma linje.

– De blev jättebra, det är ett otroligt fint träslag. Det blev bättre här, men jag kan sakna lite uteserveringar med lite solparasoll. Det skulle göra att det kändes mer som en boulevard, mer europeiskt, säger Alfons Lindroos som jobbar i området och får medhåll från Kungsholmsbon Rickard Gibson.

– Det blev bra men det finns klar förbättringspotential. Man skulle vilja få hit fler krogar och uteserveringar, det känns fortfarande rätt nedgånget, säger Kungsholmsbon Richard Gibson.

Fler uteserveringar?

Och det är fler som efterlyser fler uteserveringar, något även trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tidigare har öppnat för.

I dag har Gelateria Italiana, The Mirror och Fabricque tillstånd för att ha uteserveringar längs väggen.

Och fler eller större lär de inte bli.

Enligt staden har upprustningen gjorts för att skapa bättre framkomlighet samtidigt som området ska bli trevligare. Någon utökning av serveringsytan är inte aktuell med ”tanke på de trafikströmmar av gående som finns på platsen”, enligt trafikkontoret.

Nya bygglov

Men vad händer med blom- och korvkiosken då? undrar många.

De skulle ju först ha plockats bort men efter stora protester backade staden och meddelade att de skulle få komma tillbaka efter upprustningen.

Beskedet: Trottoaren breddas vid Fridhemsplan - men kioskerna blir kvar

Och det är fortfarande planen.

Men det krävs nya bygglov, och kommer bli nya kiosker, och den processen har dragit ut på tiden. Inom några veckor väntas staden meddela besked kring bygglovet och hos blomkiosken hoppas ägarna kunna flytta tillbaka i månadsskiftet augusti/september om allt klaffar.

Det gillas av Margot Akeren.

– Jag hoppas verkligen att de kommer tillbaka snart. De har så fina blommor och är så trevliga, säger hon.

GILLAR. Margot Akeren tycker det är skönt att upprustningen är klar och gillar att det nu finns mer plats att gå på. Foto: Ylva Bergman

TUMMEN UPP. Alfons Lindroos hyllar bänkarna men saknar fler uteserveringar. Foto: Ylva Bergman

Fler frågor och svar

Varför är det ingen cykelbana, ska man behöva cykla bland bussarna?

Enligt staden har prioriteten varit att "att säkerställa god framkomlighet och goda angörningsmöjligheter för busstrafiken och säkerställa goda möjligheter för omstigning mellan buss och tunnelbana" på platsen. Enligt trafikkontoret kan man som cyklist istället välja att svänga höger in på St Göransgatan och sedan vänster på Fridhemsgatan för att unvidka att cykla bland bussarna samt undvika flera trafiksignaler. Men trafikkontoret meddelar också att de kommer se över möjligheterna att förbättra ytterligare för cyklisterna kring Fridhemsplan, framförallt västerut. Bland annat ska man se över vilka förbättringar som kan göras på Mariebergsgatan där ett utredningsarbete pågår.

Vad hände med den utlovade toaletten?

Planerna på en ny stadstoalett kring Fridhemsplan finns fortfarande. Däremot ingick inte den i projektet för trottoaren. Toaletten är tänkt att ligga i den lilla parken som finns på motsatt sida av Drottningholmsvägen, ungefär där blomsterkiosken nu står temporärt enligt trafikkontoret. Bygglovsansökan är inlämnad och preliminär byggstart är i slutet av året eller i början av 2019.

NJA. Richard Gibson tycker upprustningen blev bra men att det finns klar förbättringspotential, och skulle vilja se fler uteställen på platsen. Foto: Ylva Bergman

FLYTTAT. Den uppskattade blomkiosken står för tillfället på andra sidan Drottningholmsvägen, men verksamheten ska flytta tillbaka, dock till en sprillans ny kiosk. Foto: Per Brandt

Några kommentarer från Facebook

"Snyggt."

"En klar förbättring!"

"Ett antiklimax. Hela 'torget", plattorna, är ojämna. Det ser amatörmässigt och ofärdigt ut. Dessutom måste städningen bli bättre i hela kvarteret, det ligger skräp överallt."

"Trodde ytan skulle vara större, med fler sittplatser och uteserveringar. Ser inte så värst inbjudande ut."

"Härligt med bredare yta, behövs med mängden människor som rör sig där. Men som alls önskar jag mig mera grönt, planteringar eller häckar eller liknande."

"Ingen större skillnad förutom bredare trottoar..."

"Bra med större yta! O bänkar! O blom/korvkiosk!"

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.