Snart klart. Nu görs det allra sista arbetet här på trottoaren på Djurgårdsbron. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Därför dröjer markarbetet på Djurgårdsbron

Arbetet med att byta ut elkablarna i marken vid Djurgårdsbron skulle varit klart i oktober förra året. Nu berättar Ellevio varför det har dröjt.

  • Publicerad 20:00, 10 feb 2020

I september grävde Ellevio upp ena trottoaren på Djurgårdsbron för att byta ut elkablarna i marken. Det är en del av ett större projekt som inleddes i maj där man ska rusta upp och stärka hela elnätet på Östermalm. På Djurgården har kablarna legat i marken i hundra år.

Hade fastnat i bron

Arbetet vid Djurgårdsbron skulle varit klart i oktober, men så blev det inte. Anledningen är att elkablarna var så gamla att de hade fastnat i stålrören i bron.

– Det är supergamla kablar och det är vatten under så de har utsatts för mycket väder och vind. De hade limmats fast i stålröret, därför har det krävts vissa förberedande arbeten för att dra ut dom ur bron, säger Timmy Bergqvist, projektledare på Ellevio.

Nu startar stort grävjobb på Östermalm

Teamet behövde hitta nya lösningar för att få ut kablarna. Bland annat testade de att smörja in kablarna med olika medel för att lättare få de att släppa, samt dra ett snöre genom bron.

– Vi drog ett snöre genom hela bron för att kunna lyfta på kabeln, så den släpper från rören. Det tog väldigt många försök, säger Timmy.

Klart nästa vecka

Ett annat dröjsmål var att de fick i uppdrag att koppla två extra kablar åt SL, som de behöver för att utöka turtätheten för Spårväg city i vår.

Arbetet med elkablarna är nu helt klart och Ellevio håller på att lappa ihop trottoaren på Djurgårdsbron igen. Om vädret tillåter kommer trottoaren vara helt återställd under nästa vecka.