På gång. Snart ska det bli bättre belysning här på gångvägen till Hjorthagshallen. Foto: Sacharias Källdén

Därför dröjer nya belysningen vid Hjorthagens IP

Efter ungdomsrånet vid Hjorthagens IP i november lovade stadsdelen bättre belysning i området. Men ännu har den inte bytts ut. Här är anledningen.

  • Publicerad 19:49, 20 feb 2020

Entreprenören har lovat att belysningen ska vara påslagen till klockan 22.

Vi har tidigare rapporterat om ungdomsrånet som inträffade den 23 november vid Hjorthagens idrottsplats då en ungdom på väg till fotbollsträningen rånades på sin väska av flera maskerade personer som hade ett vapenliknande föremål.

Efter händelsen gick idrottsförening ut och uppmanade föräldrar och ungdomar att gå två och två och samåka till och från träningen. Man föreslog även nattvandringar i området.

Också stadsdelens ordförande Andréa Hedin reagerade på händelsen och la den 19 december ett ordförandeförslag om att införa flera trygghetsåtgärder kring Hjorthagens IP.

Bland annat föreslog hon bättre belysning vid gångvägen längs med idrottsplatsen och vid hus elva i gasverksområdet där det ska bli en ny förskola.

Inte stadsdelens mark

Nu undrar flera Hjorthagensbor varför det inte har hänt något.

"Belysningen ”lyser” med sin frånvaro. Vad hände." skriver en Hjorthagenbo i en av de lokala facebookgrupperna.

ÖstermalmDirekt ställde frågan till Andréa Hedin (M).

– Gång- och cykelvägen ligger inte på vår mark utan på fastighetskontorets. Det är det som är problemet. Men vi har varit i kontakt med fastighetskontoret och de har sagt att de ska byta ut belysningen och även slyröja, säger hon.

När då?

– Skyndsamt.

När rånet inträffade var belysningen trasig, vilket ska ha fixats några veckor senare. Också fler poliser har synts i området. Men det är fortsatt dunkelt och mörkt.

– Det finns belysning men det är dunkelt, definitivt. Speciellt den sträckan från början av elvamannaplanen i riktning mot hjorthagshallen. Hela den sträckan är generellt dålig upplyst och det är väldigt undanskymt där så den borde lysas upp ordentligt. Men jag har sett en större frekvens av polisnärvaro, säger Carl Neij på Djurgårdens IF ungdom.

Gasverkets belysning påslagen längre

Moderaternas skrivelse håller på att utredas och man har påbörjat vissa åtgärder, enligt Andréa Hedin. Till exempel ska de ha fixat belysningen vid den blivande förskolan i gasverksområdet.

– Tidigare har belysningen där bara varit igång under arbetstid, vilket gör att det blir väldigt mörkt på kvällarna. Där har vi varit i kontakt med exploateringskontoret som pratat med entreprenören, som lovat att belysningen ska vara påslagen till klockan 22. Vilket är så länge som det pågår verksamhet på idrottsplatsen, säger Andréa och fortsätter:

– Så när barn och unga rör sig där behöver de inte få förbi den mörka platsen.

Skrivelsen ska utvärderas i nästa stadsdelsnämnd den 12 mars, och då ska politikerna se över hur det gått och om det behövs ytterligare åtgärder.

Åtgärder kring Hjorthagens IP

Sedan ungdområnet har:

fler poliser synts i området

de trasiga lamporna längs gångvägen lagats

belysningen vid hus 11 i gasverksområdet är påslagen längre, till klockan 22

trygghetsvandringar införts

Fler åtgärder:

Fastighetskontoret har lovat att byta ut belysningen vid gångvägen längs med idrottsplatsen och även slyröja för att göra det mindre undanskymt.