Väntans tider. Sunneplan i Farsta ska göras om. Det gamla stadsdelscentrumet ska rivas för att ge plats åt nya bostäder och butiker. Företagaren Peter Wahlquist har lokal i närheten. Foto: Jannie Flodman

Därför dröjer rivningen av Sunneplan

Sunneplan står tomt och väntar. Den sedan 2015 planerade rivningen av livsmedelscentrumet, och bostäderna som man vill bygga där istället, står och faller med en kommande dom i högsta instans.

  • Publicerad 11:15, 16 maj 2019

Det är mark- och mijööverdomstolen som ska lämna besked inom kort gällande detaljplanen för Sunneplan. Inom en dryg månad väntas besked om prövningstillstånd för överklagan, som kommer från en närboende. Säger domstolen nej till det kan man börja riva och bygga.

I föreslagen plan ingår ny bostadsbebyggelse i form 4-5 våningshus, där bottenvåningarna ska kunna rymma lokaler för affärsverksamheter. Dessa skulle i så fall bli hyresrätter uppförda av kommunala Familjebostäder.

Man vill även bygga ut förskolan och bygga fler bostäder i kvarteret Dalarö vid Kilsgatan, en bit bort. Det är det sistnämnda som den som överklagat sätter sig emot, inte bygget på själva Sunneplan. Men i och med att det ingår i samma detaljplan så påverkas även det av överklagan.

Vid det gamla livsmedelscentrumet råder nu väntans lugn. Idag är det bara pizzerian som fortfarande håller öppet. När SöderortDirekt träffar folk på platsen undrar man varför ingenting händer.

– Riv och bygg nytt! säger Dagny Fredriksson som har bott i Farsta i 20 år, när vi frågar henne vad hon tycker om planerna på att riva Sunneplan.

Vad skulle du vilja se här istället?

– Lite liv, kanske en ny restaurang och en frisörsalong, säger hon.

Vi träffar även Peter Wahlquist som har en lokal i Farsta, men annars bor på Östermalm. Han har passerat Sunneplan många gånger, men det är först nu han tog sig tiden att ta en närmare titt.

– Det är först nu man ser hur illa det ser ut. Men jag letar lokal, och Sunneplan hade varit ett bra alternativ tills man ska riva. Utnyttja det som finns, helt enkelt, säger han.

Nu återstår att se när besked kommer från domstolen.

Vad tycker du?

Vad vill du se på nya Sunneplan om bygget får grönt ljus av domstolen? Mejla soderortdirekt@direktpress.se