Promenad. Här är en liten bit av strandpromenaden som redan står klar för Täbyborna att använda. Foto: Lotten Engbom

Därför dröjer Vallentunasjöns promenad

Planen att bygga en strandpromenad runt hela Vallentunasjön har stött på patrull. I vår och sommar ska bygget fortsätta i Täby. Men hur det blir i Vallentuna är fortfarande ett frågetecken.

  • Publicerad 11:55, 29 maj 2019

Vi hoppas att vi kan hitta en lösning

Idén att bygga en strandpromenad runt hela Vallentunasjön har funnits sedan 2016. Täby kommun ska tillsammans med Vallentuna kommun ansvara för bygget. Men det har tagit längre tid än väntat att få klart promenaden. Målet var att hela promenaden skulle stå klar 2020, men etapp ett skulle ha stått klar redan nu.

– Det synd att det dragit ut på tiden, men jag får signaler om att vi kommer komma i mål, säger Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Täby.

Täby har delat in bygget i tre etapper. I vintras började man med första etappen men fick ta en paus då boende vid sjön protesterade mot planerna.

– Tanken var att hela etapp ett skulle vara klar nu men så är inte fallet. Man har inte kunnat genomföra byggandet i den takt vi velat, säger Johan Algernon (M).

Första delen av första etappen, som totalt ska bli 1200 meter lång, är klar. Efter diskussioner med de boende hoppas man nu att man under sommaren kan fortsätta bygget av den andra delen. En sista, tredje del, av etapp ett ska också på plats.

Inga beslut än i Vallentuna

Men vad som händer med den är fortfarande osäkert.

– Förhandlingarna med de boende är ännu inte klara, säger Johan Algernon.

Etapp två hoppas man ska bli klar under 2019, och förhoppning är att sista etappen står klar 2020.

Men sen kommer nästa bekymmer – om promenaden kommer kunna gå runt hela sjön, även på Vallentunasidan. Vallentuna har ännu inte beslutat om det blir en strandpromenad i kommunen. Enligt Johan Carselind, gatu- och park chef på Vallentuna kommun, beror det på att delar av marken inte ägs av kommunen.

– Vi har också problem med markförhållandena. Under hösten ska vi kolla om det överhuvudtaget går att ta sig fram vid vattnet, säger han.

Till hösten startar Vallentuna kommun en utredning för att undersöka hur de ska gå vidare med frågan om en strandpromenad, och den förväntas vara klar innan årsskiftet.

– Målsättningen är att vi ska få fram ett promenadstråk runt sjön ihop med Täby, säger han.

När tror ni att bygget med en eventuell promenad kan bli klart?

– Vi vill ha det så snart som möjligt, men det är inte klart att vi är färdiga 2020, som Täby är. Men vi hoppas att vi kan hitta en lösning, säger han.

Vittne stoppade rattfyllerist – tog bilnycklarna

Nyheter Föraren körde vårdslöst i Täby Ett vittne grep in och stoppade en förare efter vårdslös körning på en parkering.onsdag 10/7 13:53

Klart: Kommunen får ha kvar Nova-lokalen

Nyheter Blir inget klättercenter Nu står det klart att kommunen får fortsätta hyra Novas nuvarande lokaler på Tellusvägen – åtminstone ett år till. Planen är att ha idrott och kultur för grundskoleelever där.fredag 5/7 15:00
Stockholm Direkt