FÄLLDA. Tre pilar har fällts vid Norr Mälarstrand, men nya ska planteras enligt staden. Foto: Per Brandt

Därför fälldes pilarna vid Norr Mälarstrand

Tre pilar har fällts vid Norr Mälarstrand. Men något nytt sabotage är det inte tal om enligt staden.

  • Publicerad 17:00, 9 okt 2018

Det är intill Trattorian vid Norr Mälarstrand som tre pilar nyligen har fällts, något som uppmärksammats av vakna Kungsholmsbor som oroats och undrat: Varför?

Men något nytt sabotage, som det med giftampuller som gjordes för ett par år sedan, är det inte tal om enligt Britt-Marie Alvem, trädexpert på trafikkontoret.

Pilträd på Norr Mälarstrand förstörda

– Nej, de här träden var döda och har blivit skadade av otur. De har blivit påkörda av något driftfordon och hade stora skador på stammarna. Det är ingen skadegörelse och inte något som gjorts med flit, säger hon.

Och nya träd är på väg.

– Vi ska sätta upp nya träd och säkra upp dem bättre. Jag har redan beställt från plantskolan. De ska planteras som senast i december.

Träden på Kungsholmen överlevde inte giftattacken

Undrande Kungshomsbor reagerade också på en svart massa som fanns i planteringsgroparna som ser ut som ”asfalt eller oljegrus”. Men någon asfaltering är det inte tal om. Det är stadens nya ”växtsubtrat”, jordersättning, som bland annat innehåller biokol och krossmaterial, berättar Britt-Marie Alvem. Ett träd kostar cirka 5 000 kronor eftersom det är "rätt stora exemplar som ska passa så bra som möjligt med befintliga träd", enligt Alvem.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här kan du fira lucia i Stockholm

Nyheter STOR LISTA: Luciatåg och andra lussefiranden i hela stan Den 13 december och dagarna kring lucia fylls Stockholms kyrkor av stämningsfulla luciafiranden. För den som vill se någonting annat är det klassiska luciatåget bjuds både soul och simning. Vi bjuder...söndag 9/12 8:50

Så får du julgranen att hålla länge

Nyheter Experten Anna Benson ger sina fem bästa tips för en perfekt julgran Granförsäljningen är i full gång i Stockholm. Men för att få din nyinköpta julgran att behålla barren mer än några dagar finns det en del saker att tänka på. Vi har pratat med granexperten Anna...söndag 9/12 8:00