FÄLLDA. Tre pilar har fällts vid Norr Mälarstrand, men nya ska planteras enligt staden. Foto: Per Brandt

Därför fälldes pilarna vid Norr Mälarstrand

Tre pilar har fällts vid Norr Mälarstrand. Men något nytt sabotage är det inte tal om enligt staden.

  • Publicerad 17:00, 9 okt 2018

Det är intill Trattorian vid Norr Mälarstrand som tre pilar nyligen har fällts, något som uppmärksammats av vakna Kungsholmsbor som oroats och undrat: Varför?

Men något nytt sabotage, som det med giftampuller som gjordes för ett par år sedan, är det inte tal om enligt Britt-Marie Alvem, trädexpert på trafikkontoret.

Pilträd på Norr Mälarstrand förstörda

– Nej, de här träden var döda och har blivit skadade av otur. De har blivit påkörda av något driftfordon och hade stora skador på stammarna. Det är ingen skadegörelse och inte något som gjorts med flit, säger hon.

Och nya träd är på väg.

– Vi ska sätta upp nya träd och säkra upp dem bättre. Jag har redan beställt från plantskolan. De ska planteras som senast i december.

Träden på Kungsholmen överlevde inte giftattacken

Undrande Kungshomsbor reagerade också på en svart massa som fanns i planteringsgroparna som ser ut som ”asfalt eller oljegrus”. Men någon asfaltering är det inte tal om. Det är stadens nya ”växtsubtrat”, jordersättning, som bland annat innehåller biokol och krossmaterial, berättar Britt-Marie Alvem. Ett träd kostar cirka 5 000 kronor eftersom det är "rätt stora exemplar som ska passa så bra som möjligt med befintliga träd", enligt Alvem.