P-strid. Lokale M-politikern Lars Svärd överklagade stadens p-avgifter och fick rätt. Trots det återinförs avgifterna med undantag för några gator i Mälarhöjden. Det kommer bland annat att vara gratis att parkera på Bisittargatan där Lars Svärd bor. Foto: Elina Lundberg

Därför får bara Mälarhöjden gratis parkering

Det är bara gator i Mälarhöjden som slipper undan när staden återinför p-avgifterna i Hägersten. Beklagligt, anser Mälarhöjdsbon och Moderaten Lars Svärd, som överklagade avgifterna. “En av de mest välbärgade stadsdelarna i Stockholm”.

  • Publicerad 19:10, 28 aug 2019

Nyheten att Transportstyrelsen river upp parkeringsavgifterna i Hägersten och att staden återinför avgifterna redan på måndag, med undantag för några gator fick många läsare att höja på ögonbrynen.

Här blir det gratis att parkera i Hägersten

Alla de 17 gatorna som föreslås få behålla gratisparkeringen ligger nämligen i Mälarhöjden. Varför kan man fråga sig.

Enligt trafikkontoret har man valt att undanta gator där färre vill parkera och därför inte behöver regleras med parkeringsavgifter. Det kan vara för att gatorna ligger längre ifrån kollektivtrafik och torg, enligt Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

– Samtidigt återinför vi parkeringsavgifter på gator där många människor vill parkera, till exempel nära kollektivtrafik, torg och där många människor bor och rör sig, säger hon.

Mälarhöjdsbo kan överklaga igen

En av Mälarhöjdsgatorna där det blir gratis att parkera är Bisittargatan, där lokala M-politikern Lars Svärd bor. Det var han som överklagade stadens avgifter och fick rätt av Transportstyrelsen.

Men bara för att hans gata nu blir avgiftsfri har inte lagt ner parkeringsstriden. Han tycker fortfarande att det är fel att ta betalt för parkering runt om i Hägersten.

– Som boende i Mälarhöjden och lokalpolitiker så rör jag mig ofta i området och det har jag gjort i drygt 15 år. Jag har aldrig upplevt ett problem med parkerade bilar här. Av den anledningen vill jag ha beslut och motivering från trafikkontoret för att se om jag ska överklaga igen, säger Lars Svärd

Han uppger att han har fått “oerhört många samtal” från människor som vill att han fortsätter kampen mot p-avgifterna och han tycker att det är beklagligt att det bara blir gratisparkering i områden som Mälarhöjden och Bromma.

– Jag tycker själv att det är jättemärkligt och beklagligt att de stadsdelar där man haft medborgare som överklagat, i välbärgade villakvarter i Mälarhöjden och i Bromma, ska slippa p-avgifter. Jag tycker att avgifterna ska upphävas på övriga gator också, säger Lars Svärd.

P-avgiften kan återinföras

Frågan är om trafiksituationen förblir lugn på gatorna med gratisparkering eller om de kommer att belamras när avgifterna återinförs i grannkvarteren.

Trafikkontoret uppger att man kommer att följa upp trafikläget och flaggar för att man kan behöva börja ta betalt för att parkera här också.

– Vi börjar så här men blir det en högre belastning på de här gatorna så kan det bli en reglering även här, säger Malinda Flodman.