Krymper. Skarpnäcks stadsdelsförvaltning får mindre pengar att röra sig med nästa år. Foto: Nira Rodriguez Molin

Därför får Skarpnäck mindre budget nästa år

Skarpnäcks stadsdelsområde får 13 miljoner kronor mindre nästa år, slog majoriteten fast i den nya grönblåa budgeten. Här är verksamheterna som får mindre.

  • Publicerad 15:04, 19 nov 2018

Den totala budgeten för förorterna längs linje 17 landar på totalt cirka 1,1 miljarder kronor. Det betyder alltså att Stadshuset krympt kassan med cirka 13 miljoner kronor för Skarpnäcks stadsdelsområde.

Enligt tjänstemännen på den lokala förvaltningen kommer det att beröra främst tre områden:

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

✓ Barn, kultur och fritid

✓ Funktionsnedsatta

✓ Individ- och familjeomsorgen

Det här är dock inget som oroar stadsdelsdirektören Victoria Callenmark, högste tjänsteman i området, som förklarar den slimmade pengapungen med att det bor för lite folk i Skarpnäck.

– Vi har ingen befolkningsökning, vi har till och med en negativ utveckling där. Stadens budget bygger på antalet medborgare och deras socioekonomiska behov och det är därför vi får mindre pengar, säger Callenmark.

Minus på flyttfronten

Senaste statistikunderlaget är från sista december 2017. Då bodde 46 425 personer i Skarpnäck. Det är bara 275 fler än ett år tidigare, att jämföra med betydligt kraftigare ökningar 2016 och 2015.

Till exempel flyttade 5 548 personer därifrån under hela 2017, men bara 5 424 flyttade dit. Det ger ett flyttminus på 124 människor.

För 2019 är prognosen att man kommer att ligga på minus 34 personer när man beräknar kommande födslar, dödsfall, in- och utflyttningar.

Nedskärningen väntad

Enligt Callenmark så kommer området under nästa år att ha:

✓ Färre barn i behov av förskola

✓ Färre funktionsnedsatta i behov av daglig verksamhet

✓ Färre familjer i behov av ekonomiskt stöd

Och det är då därför som politikerna centralt dragit ner på budget gällande främst dessa tre områden. Det kom inte som någon överraskning lokalt: "Vi har förberett oss på det här".

– De som bor här mår bättre och har det bra. Andra stadsdelar har större socioekonomiska utmaningar än vad vi har. Skarpnäck är blandat och det är vår styrka: välmående kvarter och de med större behov ligger utströsslade om vartannat. Jag är inte orolig över den här budgeten eftersom vi har koll på läget. Samtidigt ska vi ha respekt för att vi har ett underskott på befolkningen, säger Callenmark.

Flera centrum i Söderort får nya loggor

Nytt promenadrekord i Stockholm

Nyheter ✓Explosionsartad utveckling av folk som är ute och går ✓ Även stor ökning av cyklister Nya siffror från trafikkontoret visar att antalet personer som är ute och promenerar i Stockholm är högre än någonsin.söndag 21/4 9:00

Liljeholmskajen ska få utomhuspooler

Nyheter Stort allmänt bad för barn och vuxna Tre badbassänger fyllda med sjövatten – både för barn och vuxna – intill kajen. Marievik ska få stort allmänt hamnbad à la Helsingfors.fredag 19/4 10:00