Bergholmsskolan. De olaga intrången fortsätter i den gamla skolbyggnaden. Foto: Alexander Kuronen

Därför får utdömda skolan i Bagis inte rivas

Planerna på att riva Bergholmsskolan i Bagarmossen drar ut på tiden på grund av skyddsrum som det krävs särskilt tillstånd för att få riva. Under tiden fortsätter obehöriga att bryta sig in i den ödelagda byggnaden.

  • Publicerad 12:00, 4 dec 2019

I våras var budet att rivningskulan skulle svinga i slutet på sommaren. Nu är det vinter och skolbyggnaden står kvar, liksom bekymren som den för med sig för fastighetsägaren Sisab.

Under året som gått har byggnaden utsatts för olaga intrång samt fyra försök till bränder. För att råda bot på situationen har Sisab anlitat väktare, men fortfarande är det i snitt tre olaga intrång varje vecka. Det har fastighetsägaren försökt lösa genom att skruva igen fönster och dörrar samt utöka bevakningen.

– Just nu har vi väktare som ronderar där ungefär fyra gånger i veckan, säger Thomas Pella Bergsell, pressansvarig på Sisab.

Själv hoppas han att byggnaden blir mindre intressant att hänga vid nu när det börjar bli kyligare. Dessvärre finns det också en annan faktor som ställer till det för Sisab.

Orsaken till att den planerade rivningen dragit ut på tiden är att byggnaden har tre skyddsrum och sådana går inte att avveckla hur som helst. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tycker nämligen att befintliga skyddsrum ska bevaras så långt det går och tillåter avveckling endast vid särskilda skäl.

– Vi ska lämna tillbaka tomten till exploateringskontoret och då måste skyddsrummen ersättas i något av de nybyggen som planeras. Vi hoppas landa i något snart så vi får bort fastigheten i början av nästa år, säger Thomas Pella Bergsell.

Han fortsätter:

– Det har varit jätterörigt i och med de nya kraven på att skyddsrum ska vara kvar eller ersättas. Vi hade dragit igång upphandling och allt, men så dök det här upp och vi behövde pausa allting.

Nu jobbar Sisab med att få ihop en "ansökan om tillfällig begränsning av skyddsrummets funktion", vilket innebär att man kan riva ett skyddsrum om man har för avsikt att sedan bygga upp det igen.

Frågan är bara vem som ska stå för fiolerna. Sisab själva har inte ekonomin som krävs för att bygga nya skyddsrum, enligt Thomas Pella Bergsell.

– Det kommer nog att bollas runt ett par varv till för det är nog ingen som vill ta den kostnaden. Det är ett nytt problem, och vi försöker komma på en lösning så vi vet vad vi ska göra framöver, säger han.

Har det här varit kostsamt för er?

– Ja, att ha väktare på plats och skicka ut folk som lagar dörrar, det kostar.

Godisförsäljningen sjunker i coronatider

Nyheter Butikerna hoppas på påsklyft: "Det är en stark tradition" Vad är väl den gula högtiden utan påskägg? I coronavirusets tidevarv märks dock en minskad försäljning av lösgodis – fastän det inte finns något som tyder på att du kan bli smittad genom att äta det.tisdag 31/3 12:01