Bötfälld. Björne betalde men fick bot. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Därför fick Björne p-bot trots att han betalat

Björne betalade 150 kronor för att parkera bilen. Ändå fick han en bot på 900 kronor. Nu vill han varna andra för att göra samma fel: "Det är helt sjukt, lite Kafka och Monty Python".

  • Publicerad 12:08, 28 okt 2019

Björn Hasselblad parkerade en lånad bil utanför sitt hem på Lindhagensgatan på Kungsholmen, och betalade avgift i en av de nya p-automaterna. Pris: 150 kronor.

Så döm om hans förvåning när det satt en gul parkeringsböter på 900 kronor under vindrutetorkaren. På den stod det att Björne inte betalat, alls.

Han pyntade p-boten, och då han sparat papperskvittot från automaten skickade han in en överklagan till polisen i hopp om att få tillbaka sina pengar. Tre sidor med massor av frågor, signerad av fordonets ägare, postad.

Starka reaktioner på slopad gratisparkering - "Vad blir det för amour?"

Polisen gav kalla handen. På kvittot finns ett streck, alltså ett –, efter registreringsnumret. Vilket gjorde att regnumret på bilen inte stämde med det regnummer som betalats för. Så inga pengar tillbaka.

– Det blir lite Kafka och Monty Python över det. Är det en maskin eller människa som kontrollerar? Dels har du ett privat p-bolag som vill tjäna pengar och sedan paragrafryttare på myndigheten som ska kontrollera. Mina polare garvar och tycker att det är sjukt. Jag håller med: det är helt sjukt, säger Björne Hasselblad.

Strecket är för utlänningar

På parkeringsbolaget Apcoa förklarar man att jo, det finns ett streck på automatens digitala tangentbord. Det är till för utländska bilar, från till exempel Finland. Så när kontrollanten knappade in Björnes registreringsnummer i sin handhållna terminal dök det upp som obetalt. Eftersom det inte stämde med det Björne tryckt in i automaten.

Här är gatorna i Stockholm där flest p-böter delas ut

En solklar bot på det. Noll chans till återbetalning. Streckknappen ligger bredvid den gröna OK-knappen och Björne måste ha kommit åt den av misstag när han betalade.

Det var du som tryckte fel. Känner du dig inte dum?

– Inte alls. Jag är ändå väldigt van vid skärmar. Det är väl okej att jag inte får tillbaka bötesbeloppet, men tänk om det drabbat en hårt arbetande, ensamstående tvåbarnsmamma? Egentligen borde jag väl ha läst igenom papperskvittot när jag fick det och sett att det blivit fel. Men vem gör någonsin det? Och om jag sett att det blivit ett streck där – skulle jag då betalat samma avgift igen? Förr la man ju beviset på betalning i fönstret på bilen, det var mycket enklare.

900 kronorsstrecket. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson